Oscar-vinder død

Skuespilleren William Hurt er død, oplyser hans familie ifølge amerikanske medier. Han blev 71 år

Udgivet Opdateret

Den Oscar-vindende skuespiller William Hurt er død.

Han blev 71 år gammel.

Det skriver flere amerikanske medier - herunder Rolling Stone - på baggrund af en pressemeddelelse fra skuespillerens søn, Will.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Hurt døde søndag under fredelige omstændigheder og af naturlige årsager, omgivet af sin familie.

Storhedstid i 1980'erne

William Hurt havde sin storhedstid på filmlærredet i 1980'erne, hvor han tre år i træk blev nomineret til en Oscar for Bedste Skuespiller for sin indsats i filmene "Kiss of the Spider Woman", "Children of a Lesser God" og "Broadcast News".

Han vandt en Oscar for førstnævnte, og præstationen indbragte også William Hurt Guldpalmen for hans rolle i filmen ved filmfestivalen i Cannes i 1985.

William Hurt medvirkede desuden i en lang række teaterstykker, herunder Shakespeare-klassikere som "En Skærsommernatsdrøm" og "Henry V".

Uddannet i New York

Han var uddannet fra teaterskolen Juillard i New York, hvor han gik sammen med blandt andre Robin Williams og Superman-skuespilleren Christopher Reeve.

Hans sidste store filmrolle var i filmen "A History of Violence" fra 2005, hvor han spillede gangsterboss og bror til Viggo Mortensens hovedperson i filmen, Joey Cusack.

Det indbragte ham en Oscar-nominering for Bedste Birolle.

Desuden har William Hurt været kontinuerligt medvirkende i filmene om Marvel-universet, hvor han fast har spillet rollen som udenrigsminister og tidligere generalløjtnant Thaddeus Ross.

William Hurt nåede de senere år at medvirke i en lang række Marvel-film, hvor han spillede udenrigsminister Thaddeus Ross.
William Hurt nåede de senere år at medvirke i en lang række Marvel-film, hvor han spillede udenrigsminister Thaddeus Ross.

Fire børn

Han fik fire børn med tre forskellige kvinder og havde desuden et forhold til Marlee Matlin, som han spillede overfor i "Children of A Lesser God", der på dansk kom til at hedde "Kærlighed Uden Ord".

Matlin anklagede senere i sin selvbiografi Hurt for at have mishandlet hende fysisk og psykisk.

I maj 2018 blev det offentliggjort, at Hurt led af prostatakræft, som havde spredt sig til knoglerne.

Prostatakræft

Prostatakræft rammer omkring 4365 mænd hvert år. Den ses typisk hos ældre mænd.

Forstørrelse af prostata er ikke kræft. Dog kan kræft i prostata give de samme symptomer. Hvis symptomerne udvikler sig over kortere tid, og særligt hvis de optræder i 40-50-årsalderen, kan de være tegn på kræft i prostata.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bør man opsøge sin læge, hvis der er blod i urinen eller i sæden. Hvis der er aftagende eller manglende sædmængde, blærebetændelse, vedvarende smerter og rejsningsbesvær.

Man bør også tale med sin læge, hvis man oplever slap stråle og hyppig vandladning om natten, besvær med at komme i gang med at tisse og ukontrollerbar vandladningstrang. Det er dog almindeligt, at ældre mænd oplever det.

Mange mænd med kræft i prostata får aldrig symptomer på sygdommen. Sygdommen vil ofte udvikle sig langsomt. Hos mellem 30-50 procent af de mænd, der får konstateret prostatakræft, er sygdommen ikke livstruende.

Mange lever med en lille kræftknude, uden at den bliver opdaget. Det kan tage flere årtier, før kræftknuden vokser eller spreder sig.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Powered by Labrador CMS