Private borgere håndhæver abortlov

Kritikere ser det som forsøg på at undgå juridisk efterprøvning

Demonstranter var mødt op uden for USA's højesteret i forbindelse med behandlingen af Texas-lov.
Demonstranter var mødt op uden for USA's højesteret i forbindelse med behandlingen af Texas-lov.
Udgivet Opdateret

Et flertal af dommerne i den amerikanske højesteret så mandag under en høring ud til at være skeptiske over for den helt særegne opbygning af Texas' kontroversielle abortlov.

Det skriver NBC News mandag.

Abortloven i Texas forbyder stort set alle former for abort efter sjette graviditetsuge. Et særligt omdiskuteret element i loven er, at abort heller ikke er tilladt i tilfælde af voldtægt eller incest.

Den beskyldes af mange for at være i strid med den berømte afgørelse í sagen "Roe vs. Wade" fra 1973, som gjorde abort til en forfatningssikret ret i USA.

Håndhæves af private

På ganske utraditionel vis håndhæves loven af private borgere, der kan lægge sag an mod enhver, der udfører eller hjælper til med en abort.

Kritikere kalder den særlige opbygning af loven for et smuthul, som bevidst er designet til, at den ikke bliver efterprøvet juridisk.

Texas har således bedt USA's højesteret om at blokere for, at et sagsanlæg fra abortklinikker bliver taget op af en føderal domstol.

Men her lader et flertal af dommerne mandag ifølge NBC News til at læne imod at lade sagen gå videre til den føderale domstol.

"Et smuthul"

Blandt de dommere, som udtrykker skepsis over for Texas' særlige måde at håndhæve loven på, er også den konservative Brett Kavanaugh.

- Der er et smuthul, som er blevet udnyttet her - eller anvendt her, siger Kavanaugh ifølge AP.

Han uddyber, at spørgsmålet er, om højesteretten skal forsøge at "få lukket det smuthul".

Seks af dommerne regnes for konservative. Tre for liberale.

I en anden sag anlagt af det amerikanske justitsministerium ser højesteretsdommerne ifølge NBC News ud til at være mindre positivt stemt over for at lade sagen gå videre.

Foreløbig har højesteret dog ikke truffet nogen beslutning. Mandagens høring bestod i at høre de mundtlige argumenter i sagen.

Demonstration uden for retten

Uden for højesteretten var demonstranter, som både for og imod, mødt op, skriver AFP. "Hold jeres love fra vores kroppe," stod der på nogle skilte. "Lad deres hjerter slå," stod der på andre.

En beslutning om Texas-loven ventes ifølge nyhedsbureauet AFP at blive truffet inden 1. december.

Her ventes "Roe vs. Wade" direkte at blive genstand for diskussion, når højesteretten efter planen skal behandle Mississippis abortlov, som forbyder de fleste aborter efter 15 ugers graviditet.

Her vil Mississippi opfordre domstolen til at tilsidesætte den skelsættende afgørelse og dermed gøre op med forfatningssikrede ret til abort i USA.

Powered by Labrador CMS