Putin vil sende 300.000 soldater til Ukraine

Rusland er klar til at tage alle midler i brug for at beskytte Rusland, siger Vladimir Putin i tale

Udgivet Opdateret

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i en sjælden tale til nationen onsdag annonceret en delvis mobilisering af landets hær.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten har allerede underskrevet et dekret om den delvise mobilisering, skriver det britiske medie Sky News.

Den skal efter planen sættes i gang med det samme.

- Jeg vil gerne understrege, at der er tale om en delvis mobilisering. Det er kun dem, der er en del af reservestyrkerne, der vil blive indkaldt, lyder det fra den russiske præsident ifølge Sky News.

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, oplyser umiddelbart efter talen, at 300.000 soldater fra reserven vil blive mobiliseret til krigen i Ukraine.

Putin er for alvor ved at gøre klar til krig.
Putin er for alvor ved at gøre klar til krig.

De personer, der indkaldes, vil få fuld militær status, oplyser Putin.

Sergej Sjojgu har onsdag for en sjælden gangs skyld også løftet sløret for russiske tabstal i Ukraine. Ifølge den russiske forsvarsminister er 5937 russiske soldater blevet dræbt af Ukraine.

Tallet er ikke uafhængigt bekræftet og kan derfor være præget af usikkerhed.

Op mod 80.000 kan være blevet dræbt

I august vurderede det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at op mod 80.000 russere kan være blevet dræbt eller såret under kampe i Ukraine. 

Også det tal er dog præget af relativt stor usikkerhed.

Putins tale er hans første direkte til det russiske folk siden krigens start. Seneste tale var netop, da invasionen begyndte - den 24. februar.

I talen siger præsidenten også, at russernes mål er at befri Donbas. Donbas i det østlige Ukraine består af regionerne Luhansk og Donetsk.

Vestlige trusler

Begge regioner var allerede før krigen beboet af nogle prorussiske separatister. 

Under krigen er stort set hele Luhansk blevet overtaget af russerne, mens omkring halvdelen af Donetsk er på russiske hænder.

Vladimir Putin beskylder onsdag Vesten for atomafpresning mod Rusland.

I den tv-transmitterede tale siger præsidenten, at Rusland har "masser af våben til at besvare", hvad han kalder vestlige trusler.

Betragtes ikke som gyldige

- Hvis vores lands territoriale integritet bliver truet, så vil vi tage alle midler i brug for at beskytte Rusland og vores folk. Jeg bluffer ikke.

- Dem, der prøver at afpresse os med atomvåben, bør vide, at vinden pludselig kan blæse i deres retning, siger Putin ifølge det britiske medie BBC.

I fire af de ukrainske regioner, som Rusland har invaderet, blev der tirsdag annonceret snarlige folkeafstemninger om tilslutning til Rusland.

Putin siger i sin tale onsdag, at "vi støtter de folk".

Folkeafstemningerne betragtes af Vesten ikke som værende gyldige.

Powered by Labrador CMS