Rusland: -Klar til aftale

Imødesete forhandlinger mellem russiske og ukrainske repræsentanter ventes at gå i gang mandag klokken 10

Udgivet Opdateret

Rusland går mandag formiddag angiveligt ind til forhandlinger med Ukraine med et ønske om at indgå en aftale, der er i begge landes bedste interesse.

Det er i hvert fald meldingen fra Ruslands chefforhandler, Vladimir Medinskij.

Medinskij har udtalt sig kort før mødet mellem russiske og ukrainske repræsentanter i den hviderussiske Gomel-region nær Ukraines grænse.

Ifølge chefforhandleren går mødet i gang mandag klokken 10 dansk tid.

- Desværre blev mødestedet forhandlet og så genforhandlet i rigtig lang tid.

- I går aftes nåede vi frem til det endelige mødested ikke langt fra den ukrainske grænse i Gomel-regionen, som det var planen fra start, siger Medinskij mandag ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Højtstående diplomater

Den russiske chefforhandler siger, at Ukraine vil være repræsenteret af relativt højtstående diplomater. Han er dog ikke autoriseret til at fortælle, hvem fra Ukraine der deltager, siger han ifølge Tass.

Det er første gang efter den russiske invasion af Ukraine, at Rusland og Ukraine mødes til forhandlinger. Rusland angreb Ukraine natten til torsdag.

Mødet er kommet i stand efter en telefonsamtale mellem Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, og Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko.

OVERSIGT OVER SANKTIONER

EU's 27 medlemslande varslede tirsdag en række sanktioner mod Rusland. Det sker som svar på Ruslands anerkendelse af to udbryderrepublikker - Donetsk og Luhansk - i det østlige Ukraine.

EU indførte en række sanktioner mod Rusland efter annekteringen af Krimhalvøen i 2014. Nu kommer nye sanktioner oven på de allerede eksisterende EU-sanktioner.

Læs mere om EU's sanktioner mod Rusland her:

* Sanktioner mod enkeltpersoner og virksomheder.

Med den seneste sanktionspakke udvider EU listen af individuelle personer og enheder, som er ramt af sanktioner. Enheder kan eksempelvis være virksomheder.

Blandt de nye på listen er 27 individuelle personer eller enheder.

Blandt dem er medlemmer af den russiske regering og militæret samt personer, som ifølge EU har ført an i en "misinformationskrig" mod Ukraine.

Det gælder også personer fra præsident Vladimir Putins inderkreds, heriblandt den russiske forsvarsminister, Segej Shoigu, og Putins stabschef, Anton Vaino.

Også alle 351 medlemmer af det russiske parlament, Statsdumaen, underlægges sanktioner. Det sker, fordi parlamentet har stemt for at anerkende Donetsk og Luhansk som selvstændige.

Sanktionerne betyder, at de har fået indefrosset deres aktiver i EU. Og så må de ikke rejse ind i unionen.

Med de nye sanktioner er i alt 555 personer og 52 enheder, som EU anser for afgørende i konflikten om Ukraine siden 2014, ramt af sanktioner.

* Økonomiske sanktioner.

Nogle virksomheder og banker har begrænset adgang til EU's kapitalmarkeder. Det kan eksempelvis være aktier og obligationer.

Der må ikke importeres ellers eksporteres våben eller varer, der kan bruges af militæret.

Adgangen til teknologier, der kan bruges til produktion og boring af olie, skal begrænses.

* Sanktioner mod erhvervsaktiviteter på Krim, byen Sebastopol, Donetsk og Luhansk.

Der er forbud mod at importere varer fra området. Man må ikke eksportere visse varer og teknologier. Og så er der forbud mod turistydelser i området.

* Restriktioner mod økonomisk samarbejde mellem Rusland og EU.

Rusland kan ikke få nye lån fra Den Europæiske Investeringsbank eller Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling.

* Diplomatiske sanktioner.

Der bliver ikke afholdt regelmæssige møder mellem EU og Rusland.

Rusland bliver ikke længere inviteret til topmøder mellem G8-landene.

Kilde: Det Europæiske Råd, The New York Times.
Powered by Labrador CMS