Sigtet dansker: -En tikkende bombe

En barndomsven kaldte manden bag angrebet i Kongsberg for en "ensom ulv", da han advarede politiet ifølge VG

Fem personer blev dræbt i et angreb onsdag i den norske by Kongsberg. Gerningsmanden, der har erkendt de faktiske forhold, er sigtet for drab og skal fredag fremstilles i grundlovsforhør.
Fem personer blev dræbt i et angreb onsdag i den norske by Kongsberg. Gerningsmanden, der har erkendt de faktiske forhold, er sigtet for drab og skal fredag fremstilles i grundlovsforhør.
Udgivet Opdateret

En barndomsven til den 37-årige formodede gerningsmand bag drabene på fem personer i den norske by Kongsberg onsdag aften, gik bekymret til politiet i 2017, efter at den 37-årige havde lagt en video på nettet.

I videoen erklærede han sig for muslim samt kom med en advarsel og sagde, at han var "en budbringer".

Det skriver den norske avis VG.

- Han har været som en tikkende bombe, siger barndomsvennen, hvis navn ikke fremgår, til avisen.

Har set meddelelse

VG har desuden set den meddelelse, som vennen sendte til politiet i december 2017.

Her kaldte han den nu sigtede gerningsmand for en "ensom ulv", som kan være "desperat efter at gøre næsten hvad som helst".

Vennen fik besked fra politiet, om at der var blevet givet besked videre "for nærmere vurdering" ifølge VG.

En anden person, der kender gerningsmanden, siger til den norske tv-station NRK, at konverteringen til islam har lidt med sagen at gøre.

- Dette handler om en person, som er alvorlig psykisk syg, og som faldt udenfor fra ungdomsårene, siger den bekendte til NRK.

Motiv ukendt

Motivet for angrebet i Kongsberg er endnu ikke kendt. Men politiet sagde på et pressemøde torsdag formiddag, at der tidligere har været bekymringer om, at manden, der er konverteret til islam, var blevet radikaliseret.

Meldingerne om radikalisering stammer fra før 2021, og detaljerne er endnu uklare ifølge politiet.

Den drabssigtede mand kom desuden flere gange i byens moské, Kongsberg Islamisk Kulturcenter. Det fortæller leder af moskeen Oussama Tlili til Jyllands-Posten.

- Kongsberg er en lille by, og vi kender næsten alle hinanden.

- Det er klart, at når der kommer en skandinavisk mand, så husker vi ham, siger Tlili til avisen.

Kan være terror

Hans Sverre Sjøvold, chefen for den norske efterretningstjeneste, PST, har sagt på en pressekonference torsdag, at "selve handlingen fremstår, som om det kan være en terrorhandling".

Gerningsmanden, der har erkendt de faktiske forhold, er sigtet for drab og skal fredag fremstilles i grundlovsforhør. Torsdag begynder arbejdet med at mentalundersøge ham.

Det ved vi om gerningsmanden

Her er, hvad vi ved om drabsmanden

* Han er 37 år og bor i byen Kongsberg cirka 80 kilometer syd for Oslo, hvor angrebet fandt sted. Han har dansk statsborgerskab, men er født og opvokset i Norge. Hans mor er dansk, mens hans far er norsk.

* Han har ifølge retsbøger flere domme bag sig, skriver DR Nyheder. I 2012 blev han idømt 60 dages betinget fængsel for groft tyveri og erhvervelse samt brug af narkotika. I domsafsigelsen fra 2012 fremgår det desuden, at han tidligere er dømt for lignende forhold.

* En nat i maj samme år brød han ind i Norsk Bergverksmuseum ved at knuse et vindue.

* I juli 2020 blev manden idømt et tilhold mod sine forældre efter at have fremsat drabstrusler mod familien.

* I maj samme år opsøgte han forældrene og truede med at slå sin far ihjel. I politiets anmeldelse står der blandt andet, at manden gik rundt i huset, selv om de bad ham forlade stedet.

* Han skulle være kommet med trusler og have efterladt en Colt-revolver på forældrenes sofa, før han gik.

* Motivet for angrebet onsdag er endnu ikke kendt. Men politiet sagde på et pressemøde torsdag formiddag, at der tidligere har været bekymringer om, at manden, der er konverteret til islam, var blevet radikaliseret.

* Meldingerne om radikalisering stammer fra før 2021, og detaljerne er endnu uklare, lød det fra politiet.

* Et familiemedlem siger til Ekstra Bladet, at manden er psykisk syg.

* Ifølge det norske medie VG's oplysninger har manden ikke haft arbejde siden begyndelsen af 00'erne.

Kilde: DR, Ritzau, VG, Ekstra Bladet, NTB.
Powered by Labrador CMS