Studier: Kan være bedre end Pfizer

Studier i deres tidlige faser viser, at vaccinerne fra Moderna og Pfizer falder i effektivitet mod Delta

Studier i deres tidlige faser viser, at vaccinerne fra Moderna og Pfizer og BioNTech falder i effektivitet mod Delta. (Arkivfoto)
Studier i deres tidlige faser viser, at vaccinerne fra Moderna og Pfizer og BioNTech falder i effektivitet mod Delta. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Vaccinen fra Pfizer og BioNTech er muligvis mindre effektiv mod den smitsomme Delta-variant end vaccinen fra Moderna.

Det peger to studier på, der er blevet offentliggjort på onlinetidsskriftet medRxiv.

I et studie med mere end 50.000 patienter fandt forskerne, at Moderna-vaccinens effektivitet mod coronasmitte var faldet til 76 procent i juli, hvor Delta-varianten var dominerende, fra 86 procent i begyndelsen af 2021.

I samme periode faldt effektiviteten af vaccinen fra Pfizer og BioNTech til 42 procent fra 76 procent ifølge studierne.

Begge er effektive

Selv om begge vacciner stadig er effektive i forhold til at forhindre indlæggelse med coronavirus, kan et ekstra og tredje stik med Moderna måske blive nødvendigt for dem, der har modtaget begge stik tidligere på året.

Det siger læge Venky Soundararajan, der leder studiet ved Mayo Clinic Health System i Massachusetts.

I et separat studie med plejehjemsbeboere i Ontario i Canada fandt forskere, at de ældre havde en stærkere immunrespons - især mod bekymrende varianter - med vaccinen fra Moderna end med den fra Pfizer og BioNTech.

Tredje stik kan blive nødvendigt

Studierne er endnu ikke blevet fagfællebedømt - det vil sige, at uvildige forskere endnu ikke har gennemgået resultaterne for at sikre deres pålidelighed.

En talsmand fra Pfizer siger, at et tredje stik med en coronavaccine stadig kan blive nødvendigt indenfor 6-12 måneder efter den fulde vaccination for at opretholde det højest mulige niveau af beskyttelse.

I begyndelsen af juli søgte Pfizer om godkendelse hos de amerikanske sundhedsmyndigheder til et tredje stik. Det er endnu ikke blevet godkendt i USA.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har tidligere opfordret alle lande til at vente med at give et tredje booster-vaccinestik indtil i hvert fald slutningen af september.

Deltavarianten af coronavirus

Deltavarianten blev påvist første gang i Indien i december 2020 og i april 2021 i Danmark.

Smitsomhed Delta har øget smitsomhed og har udkonkurreret alfavarianten i flere lande.

Alvorlig sygdom og død Foreløbig data tyder på, at delta medfører mere alvorlig sygdom.

Følsomhed over for antistoffer (vacciner) Der er svag/moderat nedsat neutraliseringsevne af antistoffer over for delta. Nedsat effekt af vaccine efter første stik, men bevaret effekt efter andet stik.

Kilde: Statens Serum Institut
Powered by Labrador CMS