Svenske IS-kvinder forlader fangelejr

Svenske kvinder, der har siddet fanget i Syrien på grund af formodede bånd til IS, mødes af politi i Sverige

En gruppe kvinder og et enkelt barn står i kø i den berygtede al-Hol lejr i det nordlige Syrien for at modtage hjælpepakker. Det kurdiske selvstyre, der kontrollerer regionen og lejren, har opfordret andre lande til at hente IS-medlemmers koner og børn hjem fra fangelejrene. (Arkivfoto)
En gruppe kvinder og et enkelt barn står i kø i den berygtede al-Hol lejr i det nordlige Syrien for at modtage hjælpepakker. Det kurdiske selvstyre, der kontrollerer regionen og lejren, har opfordret andre lande til at hente IS-medlemmers koner og børn hjem fra fangelejrene. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Tre svenske kvinder og deres børn, der har siddet i en fangelejr i det nordlige Syrien på grund af formodet tilknytning til Islamisk Stat, har forladt lejren og skal være på vej til Sverige.

Det rapporterer den svenske radioavis, Ekot.

Ifølge Ekots oplysninger er de tre kvinder og deres børn på vej hjem med assistance fra det svenske udenrigsministerium.

Ministeriet vil ikke udtale sig i sagen.

I fangelejrene i det nordlige Syrien sidder familiemedlemmer til formodede medlemmer af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

De tilbageholdes af det kurdiske selvstyre i det nordlige Syrien.

Mangler beviser

Tidligere på året meddelte kurderne, at der ikke er tilstrækkeligt med beviser mod de svenske kvinder til at stille dem for retten.

Det svenske Center mod Voldelig Ekstremisme (CVE) har tidligere sagt, at alle kvinder fra lejrene i Syrien vil blive mødt af politi, når de ankommer til Sverige, og blive afhørt straks efter ankomst.

I forvejen er politiet i gang med efterforskninger af flere af de kvinder, der er tilbageholdt i Syrien.

Det formodes, at der sidder i alt 12 kvinder og 22 børn med tilknytning til Sverige i lejrene i det nordlige Syrien.

En svensk delegation bestående af repræsentanter fra blandt andet udenrigsministeriet besøgte lejren i foråret.

Kontroversielt spørgsmål

Spørgsmålet om de svenske kvinder, der har tilknytning til Islamisk Stat, er kontroversielt i Sverige.

Der har blandt andet været kritik af, at kvinderne kan ende med at leve et liv i frihed i Sverige, på trods af at de på et tidspunkt har sluttet sig til en af verdens mest brutale militante grupper.

I flere tilfælde har det været vanskeligt for svensk politi at finde beviser for, at kvinderne har begået noget kriminelt.

Så sent som lørdag kom det frem, at svensk politi fem gange i løbet af de seneste to år har måttet opgive at rejse sigtelse mod hjemvendte formodede IS-kvinder for mulige krigsforbrydelser.

Islamisk Stat Khorasan

Her kan du bliver klogere på, hvad Islamisk Stat Khorasan er:

* Islamisk Stat Khorasan dukkede først op i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014 og blev hurtigt kendt for sin ekstreme brutalitet.

* Gruppen er navngivet efter en gammel term for regionen.

* Ifølge flere forskere i militant islamisme i regionen blev gruppen stiftet af flere særligt ekstreme individer fra den pakistanske afdeling af Taliban. Det skete, efter at pakistanske sikkerhedsstyrker tvang dem til at flygte ind i Afghanistan.

* Lige fra begyndelsen udfordrede gruppen Taliban. Det gjaldt blandt andet i forhold til at have kontrol med vigtige grænseområder mellem Afghanistan og Pakistan, der blandt andet forbindes med narkosmugling.

* Samtidig stod gruppen også bag en række selvmordsangreb i Kabul og andre byer mod regerings- og militærmål. Tilsyneladende for at slå gruppens ry fast som en særligt voldelig og militant bevægelse.

* Blandt angrebene kan nævnes brutale henrettelser af ledende landsbyfolk og drab på nødhjælpsarbejdere fra Røde Kors.

* I maj sidste år angreb medlemmer fra gruppen også en fødeafdeling på Dasht-e-Barchi-hospitalet i Kabul. I alt 24 civile blev dræbt – heriblandt nybagte mødre og deres babyer.

* Islamisk Stat Khorasan opererede i begyndelsen i et begrænset område nær grænsen til Pakistan. Men på et tidspunkt lykkedes det også gruppen at få fodfæste i Afghanistans nordlige provinser Jowzjan og Faryab.

* Ifølge USA's Center for Bekæmpelse af Terrorisme udgøres gruppen primært af udbrydere fra både al-Qaeda og Taliban.

* Gruppen har både kæmpet mod Afghanistans vestligt støttede regering og Taliban. Dens præcise forbindelse til Islamisk Stat i Irak og Syrien er uklar.

* Ifølge amerikanske efterretningskilder har bevægelsen udnyttet regeringens kollaps i Afghanistan til at styrke sin egen position. Blandt andet ved at øge rekrutteringen af utilfredse medlemmer fra Taliban, der har overtaget magten i landet.

Kilde: Reuters.
Powered by Labrador CMS