Danmark overvejer større dansk Irak-støtte

Vi vil se på, om vi kan bidrage med mere, end det vi allerede bidrager med, siger Mette Gjerskov (S). Foto: Presse/FVM/Rune Johansen/free
Udgivet Opdateret

Danmark vil overveje at give yderligere humanitær støtte til Irak, siger Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet.

Danmark vil se på muligheder for at give yderligere støtte til Irak, efter at bevægelsen Islamisk Stat (IS) gennem den seneste tid har drevet tusindvis af mennesker på flugt i det nordlige Irak.

Det fortæller Mette Gjerskov (S), der er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

– Vi er allerede i Irak, hvor vi i 2014 har givet 33 millioner i humanitært bistand til internt fordrevne og syriske flygtninge, siger Mette Gjerskov til Ritzau.

– Men jeg er sikker på, at vi løbende kommer til at vurdere de behov, der er i Irak. Vi vil se på, om vi kan bidrage med mere, end det vi allerede bidrager med, siger hun.

Mette Gjerskov fortæller, at Danmarks nuværende humanitære støtte til Irak primært er gået gennem FN’ Flygtningehøjkommissariat (UNHCR), Verdensfødevareprogammet (WFP) samt nogle af de førende danske NGO’er.

Den seneste uge er situation i det nordlige Irak eskaleret.

FN’s Sikkerhedsråd opfordrede efter et hasteindkaldt møde torsdag det internationale samfund til at støtte Irak i den humanitære krise, der er opstået som følge af Islamisk Stats (IS) offensiv i den nordlige del af landet.

USA har desuden gennemført flere luftangreb mod Islamisk Stat for at svække bevægelsen.

Desuden har amerikanske fly kastet nødhjælp i form af mad og vand til de op mod 50.000 fordrevne yazidier, der har søgt tilflugt på en bjergtop uden for byen Sinjar i det nordlige Irak.

– Situationen er virkelig eskaleret, og det er en tragedie, når vi ser de mennesker stå på en bjergtop, siger Mette Gjerskov.

– Fra dansk side bakker vi naturligvis op om den nødhjælp, USA har bidraget med. Det er dog en meget vanskelig måde at give nødhjælp på, fordi man ikke ved, hvem den ender hos, men det her er en nødsituation, siger hun.

Både Storbritannien, Tyrkiet og Frankrig har tilbudt teknisk støtte til USA’s aktion i Irak. Det gælder dog ikke militært.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS