Skip to main content

Tyrkiet kan sige stop til Sverige og Finland

Det kan være spildt arbejde, hvis Tyrkiet ikke vil have dem ind

Tyrkiet har en reel mulighed for at blokere for Finland og Sveriges optagelse i Nato.

Tidligere fredag har præsidenten giver udtryk for, at det ikke er positivt, hvis landene kommer med i forsvarssamarbejdet. 

- De er gæstehuse for mange terrororganisationer. De er sågar i deres parlamenter. Som det er nu, er det ikke muligt for os at se positivt på det, siger præsidenten angiveligt i en tv-udsendelse. 

Og det kan bliver stopklodsen for Sverige og Finland. 

Det oplyser Steen Kjærgaard, major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, efter at Tyrkiets præsident Erdogan fredag har udtalt, at de to nordiske lande er "hjem for mange terrororganisationer".

- Et medlemskab i Nato kræver enstemmighed. Og derfor kan Tyrkiet reelt set godt blokere for optagelse af de to lande ved at stemme i mod, siger Sten Kjærgaard.

Præsidenten mener ikke, at det positivt, hvis landene skal ind i Nato. Han kan således blive deres stopklods.
Præsidenten mener ikke, at det positivt, hvis landene skal ind i Nato. Han kan således blive deres stopklods.Adem Altan/AFP/Ritzau Scanpix

Han forklarer, at Nato er et mellemstatsligt anliggende mellem stater, hvor alle stater har en stemme. 

- I Nato træffes beslutninger i enstemmighed, så i sidste ende vil Tyrkiet kunne blokere for svensk og finsk optagelse, da også et medlemskab kræver enstemmighed, siger Sten Kjærgaard.

Ifølge Sten Kjærgaard skal Erdogans udtalelse ses i lyset af det geopolitiske spil, der er omkring Sortehavet og Tyrkiets position. 

Tyrkiet er Nato-medlem, men har samtidig også en række sikkerhedsinteresser, som Rusland er en del af.

Sandsynligt, at de afstår

- Jeg tror, man skal se det i det spil, at Erdogan forsøger at balancere i begge interesser. Derfor er det mest sandsynlige også, at Tyrkiet vælger at afstå fra at stemme, siger militæranalytikeren.

- Det kan man vælge af gøre. Det er ikke det samme, som at stemme i mod, siger han.

Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, sagde i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato som fuldgyldigt medlem. Og det bør ske hurtigst muligt.

Sverige ventes mandag ifølge svenske medier at træffe beslutning om at søge om at blive medlem af Nato.

Del din kommentar