USA-politikere besøgte Danmark

Delegation af demokrater og republikanere fra USA er i København og betoner vestligt sammenhold om Ukraine

Ni kongrespolitrikere fra USA besøgte tirsdag København. Steno Hoyer i midten er demokratisk flertalsleder i Repræsentanterns Hus. Republikaneren Fred Upton (tv) og finansminister Niccolai Wammen (th) lytter.
Udgivet Opdateret

En delegation af amerikanske kongrespolitikere har tirsdag besøgt Danmark, og det er sket med beskeden, at USA og Europa må stå sammen og sikre, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, ikke vinder krigen i Ukraine.

- Vi er nødt til at sikre, at han lider et strategisk nederlag, siger den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Steno Hoyer.

- Ellers kan ingen leve i sikkerhed, siger han.

Vil tabe stort

Og derfor er det en fælles kamp for de vestlige demokratier, påpeger Hoyer, der er af dansk afstamning. Faderen var fra Danmark.

Hoyer pointerer, at Vesten vil tabe stort, hvis det ikke lykkes at stoppe Putin og den russiske hær i Ukraine.

Den amerikanske delegation i København består af fem demokrater og fire republikanere. De mødtes tidligere tirsdag med finansminister Nicolai Wammen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S).

Står sammen

- Vi står sammen med det danske folk, lyder det fra republikaneren Tom Reed.

Selv om amerikansk politik er kendt for at være enormt polariseret, så understreger kongrespolitikerne i København, at de er fælles om at forsøge at bremse Putin. De taler om en ekstraordinær tværpolitisk enhed.

Også selv om det skal koste i form af dyrere benzin på tanken og højere madpriser.

Må ikke vinde

Den republikanske senator Roy Blunt ser også tegn på, at det smitter af på andre dele af politikken. At modsætningerne mellem republikanere og demokrater viger lidt, fordi der med Ukraine er kommet noget meget vigtigt på spil.

- Putins krig er ikke kun rettet mod Ukraine. Men også mod sandheden og friheden, siger Hoyer. Derfor må han ikke vinde.

De ni kongrespolitikere var mandag i Tyskland. De fortsætter onsdag til Polen, hvor de skal besøge grænsen til Ukraine. De slutter deres rejse fredag, når de besøger Grønland.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS