- Vi gør hvad vi kan

USA oplyser, at det lørdag har under 4000 soldater tilbage i Kabul. Operation skal være slut tirsdag

Soldater fra den britiske hær lander lørdag på flybasen Brice Norton i Oxfordshire efter endt mission i Kabuls lufthavn.
Soldater fra den britiske hær lander lørdag på flybasen Brice Norton i Oxfordshire efter endt mission i Kabuls lufthavn.
Udgivet Opdateret

Det sidste britiske fly, som har evakueret civile fra Afghanistan, er lørdag lettet fra Kabul.

Dermed slutter en operation, hvor det er lykkedes at evakuere næsten 15.000 afghanere og britiske borgere, siden Taliban for to uger siden tog kontrol over hele landet.

Det oplyser en talsmand for det britiske forsvarsministerium.

Mange soldater tilbage

Samtidig siger en amerikansk embedsmand til Reuters, at der nu befinder sig færre end 4000 soldater fra USA i lufthavnen i Kabul. 

Der har under de seneste mange dages store evakueringer været op mod 5800 amerikanske soldater på plads.

Vender hjem

De sidste britiske soldater i lufthavnen gør sig klar til at blive fløjet ud i løbet af weekenden. Det vil ske sammen med et mindre antal afghanske borgere.

USA har en aftale med Taliban om, at alle amerikanske styrker - og dermed også de allierede styrker - skal være helt ude af Afghanistan på tirsdag. 

Taliban har afvist at udskyde denne deadline.

Ikke glemt

- Tiden er kommet til at lukke denne fase af operationen. Men vi har ikke glemt de folk, som stadig har behov for at kunne tage afsted, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem, siger den britiske ambassadør i Afghanistan, Laurie Bristow.

Den danske del af operationen blev afsluttet fredag. 

Her nåede det sidste Hercules-fly hjem til Danmark efter at have deltaget i arbejdet med et evakuere knap 1000 afghanere og danske statsborgere.

Taliban

* Taliban er opstået i afghanske flygtningelejre i Pakistan. Militsen rykkede ind på den politiske scene, efter at muslimske oprørere i 1992 overtog magten i Afghanistan, da den Moskva-støttede regering kollapsede.

* I 1996 overtog Taliban kontrollen med Kabul og udråbte sig som lovmæssige regering i Afghanistan, efter at 50.000 mennesker var omkommet i blodige interne stridigheder.

* Frem til den amerikanskledede invasion i 2001 kontrollerede bevægelsen store dele af landet, hvor koranens ord blev benyttet nidkært til religiøs undertrykkelse af folk, særligt piger og kvinder for hvem skolegang blev obstrueret.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS