ANNONCE

Udsæt hjernens aldring med et særligt trick

13. marts 2020 19:53 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Et nyt studie har vist, at en bestemt form for diæt kan forsinke hjernens aldring.

Du har nok hørt før, at hjernen med alderen bliver svagere og svagere. Det er fortsat en sandhed.

I et nyt studie har forskere fra Stony Brook University fundet ud af, at hjernen allerede begynder at nedbrydes i slutningen af 40’erne, men også at en særlig diæt kan være med til at skubbe den aldring af hjernen yderligere, skriver The Guardian.

Artiklen fortsætter efter videoen

Undersøgte hjernescanninger

Med et formål om at se, hvordan diæter påvirker hjernen, undersøgte et hold af forskere hjernescanninger af knap 1000 personer i alderen 18 til og med 88 år.

Her så forskerne, at skaderne på nervevejene accelererede alt efter, hvad hjernen fik sin energi fra. Det viste to ting.

– Det vi opdagede ved de her eksperimenter, involverer både godt og dårligt nyt. Det dårlige nyt er, at vi så, at hjernen aldres endnu tidligere end før set. Men det gode nyt er, at aldringen kan forebygges eller ændres med en bestemt diæt, siger professor Lilianne R Mujica-Parodi, der har stået bag eksperimenterne.

Skær kulhydrater fra

Eksperimentet viste nemlig, at hjernen fungerer dårligt, når den kører på energi fra glukose, frem for når hjernen kører på energi fra ketose.

Ketose betyder, at energien kommer fra at forbrænde fedt, hvor det derimod kommer fra kulhydrater, når der er tale om glukose.

Det vil sige, at eksperimentet viste, at en keto-diæt, hvor man mestendels spiser proteiner og fedtstoffer, mens kulhydrater bliver skåret fra, har en god indvirkning på hjernen.

Problematisk for hjertet

Selv om studiet har gjort nogle interessante fund, mener Katy Stubbs fra britiske Alzheimer’s Research UK, at der forsat er noget, der skal undersøges nærmere.

Hun understreger, at der generelt også er en problematik ved en keto-diæt, fordi fedt og protein er hårdt for hjertet, derfor kan en ændring til den livsstil forringe dit hjertes sundhed. Generelt påvises det også, at man på en keto-diæt spiser færre frugt og grønt.

Før hun vil anbefale den diæt, skal der være mere videnskabeligt basis for det.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu