Udvalg skal tøjle løbske borgmestre

12. april 2012 12:35 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Udvalg skal tøjle løbske borgmestre
Billede mangler

Hvordan forhindrer vi, at der bliver en ny Farum-sag?
Det er et af de mange spørgsmål, som Farum-kommissionen har forsøgt at finde svar på med sin 12.546 sider lange beretning, som kommissionen har arbejdet på siden 2003 og afleveret til justitsministeren i dag.
Kommissionen kommer blandt andet med to anbefalinger om lovændringer på Økonomi- og Indenrigsministeriets område.
For det første bør man se på, om reglerne for, hvornår en borgmester kan suspenderes, kan blive mere tydelige. For det andet bør man indføre mere ufravigelige frister for, hvornår dagsordner og bilag skal sendes til kommunalbestyrelsesmedlemmerne forud for møder i kommunalbestyrelsen.
På den baggrund har regeringen besluttet at nedsætte et lovforberedende udvalg, der skal se på de to anbefalinger. Justitsminister Morten Bødskov (S) mener, at kommissionens arbejde er lærerigt.
“Nu må vi se nærmere på kommissionens forslag til, hvordan vi kan forhindre, at historien måtte gentage sig. Og i den forbindelse skal bl.a. det lovforberedende udvalg, som regeringen vil nedsætte, hjælpe os på vej,” siger justitsminister Morten Bødskov.
Der skal helt konkret skal bestyrelserne ude i kommunerne have en bedre håndbremse, når en borgmester løber løbsk, lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).
“Det skal stå klart for kommunalbestyrelsesmedlemmerne, hvornår de har mulighed for at tage initiativ til at suspendere borgmesteren. Samtidig skal udvalget se på fristerne for, hvornår kommunalbestyrelsesmedlemmerne skal have dagsordner og materiale forud for møder i kommunalbestyrelsen,” siger Margrethe Vestager.
Farumsagen begyndte at rulle i 2002 primært på baggrund af en række kritiske artikler i B.T. Kort fortalt drejer sagen sig om, at Peter Brixtofte i sin tid som borgmester i Farum misbrugte kommunale midler og ødelagde kommunens økonomi.
I alt blev 220 personer afhørt, og resultatet fylder 12.546 sider inklusive bilag. Peter Brixtofte, der var borgmester i den nordsjællandske kommune fra 1985 til 2002, hvor han trak sig på grund af anklagerne, er blevet idømt to års betinget samt to års ubetinget fængsel.
Farumkommissionen har kostet 58 millioner kroner og fylder 12.546.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu