Udviklingsminister vil tomme nødhjælpsløfter til livs

11. marts 2013 17:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Udviklingsminister vil tomme nødhjælpsløfter til livs
Billede mangler

Det internationale nødhjælpsarbejde bryder sammen, hvis de lande, der lover penge til nødhjælp, efterfølgende ikke betaler og dermed ikke indfrier deres løfter.

 

Det er den kontante udmelding fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), efter at Danmark mandag har fået ros fra FNs chef for humanitære indsatser, Valerie Amos, for netop at indfri sit økonomiske løfte til det borgerkrigshærgede Syrien.

Danmark har bevilget mere end 225 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet i Syrien, og på en international donorkonference i Kuwait i slutningen af januar donerede Danmark yderligere 30 millioner kroner.

»Vi har leveret vores del af pengene, og vi lægger stor vægt på, at det, man siger, det også er det, man gør. Ellers bryder det internationale nødhjælpsarbejde sammen. Derfor vil vi også lægge pres på de lande, der lovede store beløb i Kuwait. De skal levere,« siger Christian Friis Bach.

»Der har være en tendens til, at folk stiller sig op på internationale konferencer og lader sig rive med af stemningen og kommer med markante udmeldinger om deres bidrag og så efterfølgende ikke betaler,« forklarer ministeren.

Tidligere mandag roste Valerie Amos Danmark for at holde ord, når det gælder donationer.

»Vi må takke Danmark for det bidrag, som landet giver til krisen i Syrien, inklusive bidraget ved Kuwait-konferencen. Danmark er et af de lande, der allerede har indfriet sit løfte,« sagde Amos til Berlingske Nyhedsbureau.

Her forklarede hun, at mange lande endnu ikke har betalt til krisekassen trods løftet om det modsatte.

»Vi fik en masse positive tilkendegivelser i Kuwait, men vi har ikke fået alle pengene i banken endnu, og vi har brug for de penge, da FN og dets samarbejdspartnere er ved at løbe tør for midler,« sagde nødhjælpskoordinatoren.

Ifølge Christian Friis Bach er Danmark parat til at bidrage med flere penge, hvis den blodige konflikt i Syrien, der har varet i to år, forsætter og forværres:

»Vi har givet over 200 millioner kroner, og de 30 var et ekstra bidrag, og vi har også sagt, at vi står klar med yderligere bidrag, hvis krisen forværres, og det tyder meget desværre på, at den kommer til,« siger udviklingsministeren, som er bekymret for situationen i landet.

»Omfanget af krisen er stærkt bekymrende og eskalerende. En million er flygtet, og flere millioner inde i Syrien er fanget i enorme udfordringer og har behov for nødhjælp.«

»Flygtningekonvojerne bliver ramt af blokader, bomber og bøvl, og adgangen inde i Syrien er fortsat et massivt problem. Det er en dybt alvorlig krise, og der er behov for et stærkt internationalt engagement,« siger han.

Valerie Amos er mandag i Danmark for sammen med blandt andre Christian Friis Bach at deltage i en konference om international nødhjælp.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu