UEFA på nakken af europæiske underskuds-klubber

5. februar 2013 14:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
UEFA på nakken af europæiske underskuds-klubber
Billede mangler

Det europæiske fodboldforbund UEFA har taget temperaturen på de 679 højestrangerende fodboldklubber på kontinentet, og resultatet er ikke opløftende. Klubbernes samlede nettotab løber op i 1,7 milliarder euro (12,6 mia. kroner), og omtrent halvdelen af underskuddet stammer fra ti klubber.

 

Det skriver den britiske erhvervsavis Financial Times.

Klubberne har ellers skrevet under på, at de vil følge UEFAs fair play-regler, der også dækker den forretningsmæssige side af fodboldsagen. Følger de ikke reglerne, får de ikke adgang til at spille i turneringerne, som UEFA står for, advarer fodboldforbundet.

Reglerne skal sikre, at klubbernes økonomi ikke løber løbsk på grund af den intense konkurrence. I stedet forsøger UEFA at opmuntre dem til ansvarlig virksomhedsdrift.

Reglerne er dog ikke strammere, end at klubberne gerne have røde tal på bundlinjen. Loftet lyder på et sammenlagt tab på 45 millioner euro (335 mio. kr.) fordelt over tre år. Chefen for UEFAs spillelicens-afdeling, Andrea Traverso, forklarer, at forbundets krav skyldes risikoen for ulig konkurrence.

“Finansiel fair play skal opmuntre til et skifte i finansiering – det fra kortsigtet forbrug til medium- og langsigtet investering,” siger han ifølge Financial Times og tilføjer, at det sker, for at “undgå at fodbold bliver en konkurrence mellem en lille kreds af klubber”.

UEFA frygter dog, at reglerne kan presse klubber til at indgå oppustede sponsoraftaler med ejere. I den forbindelse er den engelske klub Manchester Citys samarbejde med mellemøstflyselskab Etihad og franske Paris Saint Germains investeringsaftale med Qatar Tourist Authority blevet nævnt.

Frygten er, at klubber sminker regnskaberne via kapitalindskud fra ejerkredsen og dermed ikke kommer tættere på at have en fornuftig forretning. I den forbindelse har UEFA dog gjort det klart, at begge ovennævnte klubber godt kan gøre sig klar til at skulle stå skoleret i UEFA. Her kan de så få lejlighed til at forklare sig.

Om det i sidste ende skulle munde ud i sanktioner er dog endnu uvist. Manchester City måtte sidste sæson fortælle om driftsunderskud på 97,9 millioner pund (848 mio. kroner). Det mener klubben dog ikke er noget problem. Heller ikke den 350 millioner pund store sponsoraftale, klubben har med flyselskabet Etihad, vurderer den er problematisk. Den hævder klubben – der er ejet af kongefamilien i Abu Dhabi – er helt i tråd med markedspriserne, skriver Financial Times.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu