ANNONCE

Uhyggelig atomvåben-tale

28. juli 2020 07:40 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, siger i en tale, at landets atomvåben har sikret nationens fremtid for evigt.

Uhyggelig atomvåben-tale
Nordkoreas leder, Kim Jong-un, siger, at der aldrig kommer krig i landet igen, fordi Nordkoreas atomvåben beskytter nationen fra udefrakommende trusler. Foto: Str/AFP

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, siger, at der aldrig kommer krig i landet igen, fordi Nordkoreas atomvåben beskytter nationen mod udefrakommende trusler. Det melder landets statslige medier tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kim Jong-uns udmelding faldt i forbindelse med fejringen af 67 års jubilæet for afslutningen på Koreakrigen 27. juli. Det oplyser det statslige nyhedsmedie KNCA.

I en tale understreger Kim Jong-un, at Nordkorea har udviklet atomvåben for at kunne forsvare sig selv og opnå “absolut styrke” til at afværge en ny væbnet konflikt.

– Nu er vi i stand til at forsvare os selv mod enhver form for intensivt pres og militære trusler fra imperialister og fjendtlige styrker. Takket være vores pålidelige og effektive atom-afskrækkelsesvåben til selvforsvar vil der ikke længere være krig, og vores lands sikkerhed og fremtid vil være sikret for evigt, siger Jong-un.

Ikke mange fremskridt

Kim Jong-uns tale kommer, mens USA og Nordkoreas samtaler om en afvæbning af landets atom- og missilprogram er gået helt i stå.

USA’s præsident, Donald Trump, og Kim Jong-un mødtes for første gang i Singapore tilbage i 2018, hvilket kortvarigt løftede håbet om, at en eventuel atomtrussel fra Nordkorea måske kunne stoppe. Deres andet møde i Vietnam i 2019 førte ikke til mange fremskridt.

Efterfølgende møder mellem de to nationer faldt også fra hinanden.

Spændinger tiltagende

Nordkorea menes at have mellem 20 og 30 atomsprænghoveder ifølge armscontrol.org.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Fakta

Så mange atomvåben har de

Nordkorea demonstrerede for første gang sin evne til at udvikle atomvåben i 2006, da landet gennemførte sin første succesfulde atomprøvesprængning under jorden.

I de første årtier efter Anden Verdenskrig var det kun de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, der rådede over atomvåben. I dag menes der at være ni atommagter i verden.

Bliv klogere på atommagterne her:

De første fem:

USA: 6185 atomsprænghoveder.

Storbritannien: 200 atomsprænghoveder.

Frankrig: 300 atomsprænghoveder.

Rusland: 6490 atomsprænghoveder.

Kina: 290 atomsprænghoveder.

De fire andre:

Israel: 90 atomsprænghoveder.

Pakistan: 160 atomsprænghoveder.

Indien: 140 atomsprænghoveder.

Nordkorea: 30 atomsprænghoveder.

Kilde: www.armscontrol.org

På trods af Kim Jong-uns løfter om, at Nordkorea ikke skal i krig igen, så er spændingerne mellem Nord- og Sydkorea steget på det seneste.

I midten af juni sprængte Nordkorea et forbindelseskontor til Sydkorea i luften i grænsebyen Kaesong.

Det skete, efter at aktivister i Sydkorea havde sendt flyveblade med kritik af Kim Jong-un ind over grænsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu