ANNONCE

Uhyggelig sygdom har høj dødelighed blandt danske patienter

25. august 2017 05:58 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Der er stor dødelighed blandt danskere med tuberkulose. Det viser et nyt studie.

Uhyggelig sygdom har høj dødelighed blandt danske patienter
Røntgenbillede af patient med fremskreden lungetuberkulose. Mange tuberkulosepatienter opdages først sent i forløbet, og det giver risiko for død og for alvorlige skader på lungerne. Foto: Forfatterne.

Tuberkulose – ikke en sygdom, man måske hører så meget om i Danmark. Alligevel koster sygdommen hvert år mange liv. Hvor mange, kaster en ny undersøgelse lavet af forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital lys over.

Tuberkulose florerer mest blandt socialt udsatte og indvandrere fra lande med høj forekomst af tuberkulose.

Sygdommen kan behandles med antibiotika, men alligevel er dødeligheden altså høj blandt tuberkulosepatienter i Danmark

Patienter dør tidligere

Forskerne fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har ved hjælp af registre undersøgt dødeligheden blandt 8433 tuberkulosepatienter igennem en 12-års periode, og sammenlignet med godt 33.000 raske kontrolpersoner med samme alder.

22,2 % af tuberkulosepatienterne døde i løbet af undersøgelsen, hvilket er mere end dobbelt så mange som blandt kontrolpersonerne.

Den relative dødelighed var særligt høj blandt personer under 40 år.

Det er oftest sådan, at hvis man har flere sygdomme samtidig, så er den generelle dødelighed forhøjet.

Det gælder også patienter med tuberkulose; men når forskerne sammenlignede med kontrolpersonerne, så var den relative dødelighed højest blandt de personer, der ikke led af andre sygdomme.

Det peger ifølge forskerne på, at den forhøjede dødelighed hænger sammen med en række sociale faktorer, snarere end forekomsten af flere sygdomme samtidig.

Tuberkulosepatienter dør ofte af lungesygdomme – og af tuberkulose

Forskerne undersøgte også hvilke dødsårsager, der var de mest almindelige. Det var kræftsygdomme i begge grupper.

Blandt tuberkulosepatienterne var lungesygdommene KOL og lungekræft ofte registreret som dødsårsag; og blandt 12 % af de tuberkulosepatienter, som døde i perioden, havde lægen vurderet, at de faktisk døde af deres tuberkulose.

Bekymrende

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det bekymrende, at man fortsat ser så høj dødelighed ved en sygdom, der nemt kan helbredes, hvis den opdages i tide.

– Forekomsten af tuberkulose i Danmark er i de senere år ikke faldet med samme hastighed, som i vores nabolande. Tuberkulose er i dag en sygdom, som fortrinsvis rammer hjemløse og socialt udsatte mennesker. Resultaterne her viser med al tydelighed, at der ikke er kontrol over situationen, og at der fortsat er brug for langt mere hjælp til socialt udsatte, siger Andreas Fløe, som er læge og en af forfatterne bag artiklen.

Kilde: Fløe A, Hilberg O, Wejse C, Ibsen R, Løkke A.
Comorbidities, mortality and causes of death among patients with tuberculosis in Denmark 1998–2010: a nationwide, register-based case–control study
Thorax Published Online First: 04 August 2017. doi:10.1136/thoraxjnl-2016-209240.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu