ANNONCE

Uhyggelige tal: Så mange danskere er nu smittet

11. marts 2020 11:09 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det officielle smitte-tal er nok engang steget. Denne gang til 340.

340 personer er nu konstateret smittet med coronavirus i Danmark. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed onsdag på sin hjemmeside. Det er en stigning fra 262, der var seneste melding tirsdag eftermiddag.

Også antallet af danskere i karantæne er steget fra 1101 til nu 1231. De er sendt i karantæne, fordi de har været tæt på en person, der har sygdommen. Der er ikke registreret nogen dødsfald herhjemme.

Aarhus Kommune afslørede onsdag formiddag, at en ansat på et plejehjem i Risskov er smittet. Derfor er samtlige beboere sendt i karantæne. Foruden de smittede i Danmark er der registreret to tilfælde på Færøerne, mens der endnu ikke har været coronasmittede i Grønland.

Forsøger at inddæmme

De danske myndigheder forsøger med en række tiltag at sikre, at smitten ikke bliver udbredt for hurtigt. Det skal sikre, at sundhedsvæsenet ikke bliver overbelastet. En lang række tiltag er sat i søen for at bremse udbredelsen.

Det gælder anbefalinger om at undgå unødvendige rejser i en række lande med mange smittetilfælde i udlandet samt anbefalinger om at aflyse arrangementer med over 1000 deltagere og undgå kollektiv trafik i myldretiden.

Midttrafik, Sydtrafik, FynBus og Movia har indført regel om, at der kun medtages passagerer, som der er sæder til. DSB er ved at undersøge sine muligheder.

Så mange kan dø

I en ny fremskrivning baseret på risikovurderingen er uhyggelig læsning. Det er Sundhedsstyrelsen, der står bag, og her fremgår det altså, at op mod 580.000 danskere risikerer at blive smittet med coronavirus. Det er blot i første bølge, der begyndte i slutningen af februar, da den første dansker blev smittet.

Ud af den gruppe vurderes 11.200 at skulle indlægges, og 2800 vil have brug for intensiv behandling. Mellem 1680 og 5600 danskere risikerer at dø i løbet af hele epidemiperioden, men det forventes dog, at sundhedsvæsenet vil kunne arbejde effektivt i at begrænse dødeligheden.

Det estimerede dødstal er ikke overraskende, siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), til Ritzau.

– Men selv når man har overstået første bølge (af coronavirus, red.), kan den meget vel komme igen. Og hvis den kommer samtidig med en anden influenza, vil der kunne opstå kedelige scenarier og større udsving, siger han.

Presset

Lige nu er der blot 431 intensivpladser i hele landet. Derfor skal sygehusene formentlig arbejde på at skabe endnu flere. Med til regnestykket hører dog, at patienterne ikke vil skulle indlægges på samme tid.

Ifølge Jakob Kjellberg kunne vi sagtens håndtere 2800 coronapatienter, for de ville ikke alle komme i intensiv behandling på én gang. Men der er også andre mennesker end folk med coronasmitte, som skal have en plads på en intensivafdeling.

– Det er dér, udfordringen ligger. Det er allerede presset, som det er i dag, siger Jakob Kjellberg.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil nu forsøge at få både pensionerede læger og lægestuderende til at hjælpe til.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu