ANNONCE

Uhyggeligt nyt afsløret om dødsvirus

26. januar 2020 09:19 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

13 nye dødsfald er registreret i Kina, mens Canada slutter sig til listen af lande, hvor smitten har ramt.

Antallet af personer, der er bekræftet døde af coronavirus i Kina, er natten til søndag dansk tid steget til 56, og på et pressemøde søndag morgen dansk tid afslører Kina uhyggeligt nyt.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Coronavirus spreder sig nemlig markant nemmere og hurtigere nu, end da det blev konstateret første gang i december 2019, afslører landets sundhedsminister.

Det sker, efter at myndighederne i den hårdt ramte Hubei-provins, hvor smitten menes at have sit epicenter i millionbyen Wuhan, har bekræftet 13 nye dødsfald. Mindst 56 personer har mistet livet på grund af coronavirus, og omkring 2000 er blevet smittet.

Samtidig har myndighederne i Shanghai, der er Kinas største by, natten til søndag for første gang registreret et dødsfald i forbindelse med virusset. Derudover er en person omkommet af smitten i Henan-provinsen, der grænser op til Hubei-provinsen.

Samtidig er der konstateret omkring 600 nye tilfælde af smittede i Kina. Det skriver det kinesiske statsmedie CCTV.

En alvorlig situation

Landets præsident, Xi Jinping, advarede lørdag om, at coronavirusset udgør en “alvorlig situation” for Kina, mens myndighederne arbejder på højtryk for at hindre smitten i at brede sig.

Der er blevet indført transportforbud i Wuhan og flere andre af Hubei-provinsens byer i et forsøg på at inddæmme smitten. I alt 56 millioner indbyggere er påvirket af restriktionerne i provinsen.

Landet har besluttet at indføre et landsdækkende forbud mod at sælge vilde dyr. Dermed er det både restauranter, supermarkeder, markeder og online handelsplatforme, der skal fjerne dyr fra sortimentet. Det oplyser det kinesiske landbrugsministerium.

Alle de steder, hvor der avles vilde dyr, skal isoleres, og transport af vilde dyr bør forbydes, lyder det i en erklæring. Forbuddet træder i kraft fra søndag.

Spredes i verden

Natten til søndag dansk tid slutter Canada sig desuden til listen af lande, hvor smitten menes at være blevet registreret. Det bekræfter den canadiske regering i en pressemeddelelse.

Der er tale om en person, der for nylig er vendt hjem til Canada efter et besøg i Hubei-provinsen i Kina, som formodes at være smittet med virusset.

– Individet er i stabil tilstand og er indlagt på hospitalet, oplyser den canadiske regering i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Det ved vi om coronavirus den 26. januar

Et virus har spredt sig fra den centrale del af Kina til en række andre lande, og har det kostet 56 personer livet.

Virusset har ifølge de kinesiske myndigheder hidtil smittet knap 2000 personer.

Coronavirusset fører til luftvejsinfektioner og kan gøre det svært at trække vejret.

Her er, hvad vi indtil videre ved om virusset:

* De første tilfælde af det helt nye og ukendte virus blev opdaget i december i den kinesiske millionby Wuhan, der ligger centralt i landet.

* Udbruddet sættes i forbindelse med et lokalt marked, hvor der sælges vilde dyr.

* Smittekilden er fortsat ukendt. I indledende undersøgelser har der været mistanke om, at smitten kan komme fra flagermus, som er blevet spist af slanger og derefter er solgt på markedet.

* Virusset kan smitte fra menneske til menneske.

* Coronavirus er 79 procent genetisk identisk med luftvejsinfektionen sars.

* Symptomerne på smitte er feber, tør hoste, i nogle tilfælde besværet vejrtrækning og tegn på lungebetændelse.

* De personer, der er blevet værst påvirket af smitten, har hidtil været ældre og folk med dårligt helbred.

* Der er ingen vaccine mod det nye virus. Flere forskningshold arbejder på at udvikle en vaccine. Forskere håber at kunne teste den første mulige vaccine om cirka tre måneder.

* Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har kaldt udbruddet en krise for Kina, men vurderer, at der endnu ikke er tale om en international sundhedskrise.

* Foruden Kina er der konstateret smittede personer i USA, Australien, Frankrig, Japan, Malaysia, Nepal, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Thailand og Vietnam. I Canada har myndighederne desuden bekræftet et formodet tilfælde.

* Flere lande derudover har indført ekstra kontrol af rejsende for at inddæmme smitten.

* Den kinesiske by Wuhan og flere andre byer i Hubei-provinsen er stort set blevet lukket ned. I alt 56 millioner indbyggere er påvirket af restriktionerne i provinsen.

* En lang række attraktioner og butikker er lukket midlertidigt i Kina på grund af smittefaren.

Kilder: Reuters.

Lørdag blev de første fire tilfælde af smitten bekræftet i Australien, som er en populær destination for kinesiske turister. De fire personer, der er ramt af virusset i Australien, har alle været i Wuhan for nylig. Fredag aften blev Frankrig det første europæiske land, der kunne bekræfte tilfælde af coronavirusset.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er det for tidligt at klassificere udbruddet af coronavirus som en international sundhedskrise.

Evakuerer diplomater

USA vil arrangere en flytransport til at evakuere USA’s udstationerede diplomater i Wuhan, hvor smitten menes at stamme fra et marked, der blandt andet sælger skaldyr.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium i en pressemeddelelse natten til søndag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Der vil også blive plads til et begrænset antal private amerikanske statsborgere i flyet, som på tirsdag den 28. januar skal flyve fra Wuhan til San Francisco.

I den forbindelse vil personer med størst risiko for at blive smittet med coronavirusset få førsteprioritet, fremgår det af meddelelsen.

– Kapaciteten vil være ekstremt begrænset, og hvis der ikke er plads til at transportere alle dem, der er interesserede, vil personer i høj risiko blive prioriteret først, skriver udenrigsministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu