Uklare nye regler på vej: Søndag skal du have styr på en række ting

18. maj 2018 11:01 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det har vist sig meget svært at finde ud af, hvad der præcis indføres af nye regler.

De seneste dage har Newsbreak.dk omtalt et nyt EU-direktiv, der også her hjemme får konsekvenser. Frem over vil EU nemlig have ensrettet medlemslandenes bilsyn, og i Danmark betyder det, at en række forseelser og småfejl, der tidligere har givet betinget godkendelse nu koster et omsyn.

Reglerne træder i kraft på søndag, men det har været endog særdeles svært for Newsbreak.dk rent faktisk at få svar på, hvilke fejl, der kommer til at være indbefattet af de nye regler.

Torsdag bad vi den ansvarlgie myndighed, Færdselsstyrelsen, om en fyldestgørende liste, men ak. Det viste sig ganske umuligt. Styrelsen er nemlig fortsat selv i gang med at lave en liste over ændringerne og svarede derfor i en mail, at den vil blive lagt på Færdselsstyrelsens hjemmeside, når den er klar. Det er fredag endnu ikke sket – to dage før reglerne træder i kraft.

Synkæde: Her er hvad vi ved

Foreningen af Danske Motorejere (FDM) kunne heller ikke hjælpe Newsbreak.dk og henviste til en myndighed. Godt gættet; Færdselsstyrelsen. FDM vurderer dog, at de nye regler kommer til at betyde, at en tredjedel flere biler skal til omsyn i stedet for at slippe med en betinget godkendelse.

Fredag kommer Applus, den store bilsynskæde, der naturligvis har en interesse i emnet, dog Newsbreak til en form for undsætning. Det er nemlig lykkedes for virksomheden at finde frem til seks fejl, der frem over vil koste et omsyn. De seks fejl kan du se uddybet i galleriet over artiklen.

Lars Kiholm, teknisk chef hos Applus Bilsyn, fortæller til Newsbreak.dk, at oversigten er skabt ud fra det periodesynsdirektiv-bilag om de europæiske regler. Altså har også Applus selv måttet grave ændringerne frem.

– De nye regler betyder ikke, at selve synet ændrer sig, skriver Færdselsstyrelsen. Der bliver heller ikke ændret på reglerne for, hvor ofte køretøjer skal til syn.

Skræmmende lavt informationsniveau

Torsdag talte Newsbreak også med en af de, der får ændringerne at mærke. Stig Rasmussen er indehaver af Trekantens Bilsyn i Grindsted. Heller ikke han kunne give et fuldt overblik over de nye regler. Han har nemlig heller ikke fået information fra Færdselsstyrelsen om de præcise ændringer. Han er indtil videre henvist til at læse i EU-direktivet og selv sammenligne med de nuværende danske regler.

– Vi er blevet meget dårligt informeret, sagde han.

Den overbevisning deler Kiholm fra Applus, der er Danmarks største synsvirksomhed. Han siger fredag til Newsbreak, at man hos kæden endnu venter på en ny synsguide og nye fejlkoder.

– Som vi er blevet lovet. De kan jo nå at komme, men det haster, siger han.

Færdselsstyrelsen har ikke svaret på Newsbreak.dks henvendelse angående kritikken.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu