ANNONCE

Ulovlige bøger solgt på nettet: Har du købt?

7. februar 2019 15:44 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

To mænd er sigtet i sagen.

Ulovlige bøger solgt på nettet: Har du købt?
To mænd er blevet sigtet for ulovligt at kopiere bøger og sælge dem på nettet. Foto: Colourbox.

Piratkopiering er ulovligt. Ikke blot af musik, men også af film og bøger. Det sidste kommer to 25-årige mænd nu til at mærke på egen krop. De har nemlig kopieret og solgt bøger via nettet. Det er blevet opdaget.

I løbet af den seneste måned har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets (SØIK) særlige IPR-gruppe slået til mod to 25-årige mænd i henholdsvis Nørresundby i Nordjylland og Valby ved København, som er blevet sigtet for ulovligt salg af piratkopierede lærebøger. SØIK har nu ransaget de to mænds hjem. Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

– Nu er vi ved at samle beviser sammen for at se, hvor mange bøger, der har solgt, så vi kan fastlægge, hvad det betyder rent strafferetsligt, siger Michael Lichtenstein, vicepolitiinspektør i SØIKs IPR-gruppe, til Newsbreak.dk.

SØIKs IPR-gruppe, som har fokus på overtrædelser af immaterielle rettigheder.

Solgt i hele landet

Bøgerne er blevet solgt til personer i hele Danmark.

– Studerende fra hele landet har overført penge til de to kopi-sælgere og har efterfølgende fået tilsendt en pdf-fil med en komplet udgave af de pågældende bøger. Med ransagninger og sigtelser har vi slået ned på de to sælgere, fortæller Michael Lichtenstein.

Ransagninger hos de mistænkte

Der blev foretaget ransagninger på begge mænds adresser. I januar var det på et kollegium i Nørresundby hos en 25-årig studerende, og i denne uge var det så en jævnaldrende mand, der fik uanmeldt besøg af IPR-gruppen fra SØIK.

Umiddelbart er der intet, der tyder på, at der er en relation mellem de to mænd. Den 25-årige fra Nørresundby menes at have kopieret og solgt 50 forskellige slags lærebøger til blandt andet lærerstudiet. Manden fra Valby menes at have kopieret og solgt cirka 25 forskellige bøger hovedsageligt inden for økonomi, finans og markedsføring.

Køb af kopier er også ulovligt

Vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein forklarer, at det måske kan være nok så fristende at købe piratkopierede lærebøger på nettet, når man som studerende har et stramt budget. Men det er både ulovligt at kopiere og sælge bøgerne, samt at købe dem.

– Mange af køberne af kopibøger er måske ikke klar over, at når man downloader en piratkopieret lærebog, så fremstiller man også sit eget eksemplar. Det er strafbart efter ophavsretsloven. Så ligesom med alle andre lovovertrædelser er vores simple råd: Lad være. Både med at kopiere og sælge, samt at købe disse kopi-varer, lyder det fra Michael Lichtenstein.

Han fortæller dog videre, at politiet i første omgang koncentrerer sig om de 25-årige mænd. Om det senere vil få sanktioner for køberne, vides på nuværende tidspunkt ikke.

– Men det er noget, vi vil fokusere på i fremtiden, siger Lichtenstein til Newsbreak.dk.

Forfatterne rammes økonomisk

Forfatterne bag de originale lærebøger og deres forlag bliver ramt økonomisk, når så mange lærebøger bliver kopieret og ulovligt solgt videre af personer, som ingen rettigheder har til bøgerne.

– Der er måske nogen, der føler, at det ikke er så ulovligt at kopiere eller downloade en kopieret bog og tænker: ’Herregud, hvad eller hvem kan det skade?’ Pointen er, at selv om der ikke er tale for eksempel et tyveri af en fysisk bog i en boghandel, så er det stadig ulovligt at sælge eller erhverve sig en kopieret bog – uden at betale bogens rettighedshavere for det, fastslår vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein.

Sagerne er anmeldt til SØIK af Rettighedsalliancen på vegne af de berørte forlag.

SØIK vil ikke udelukke, at der kan komme lignende aktioner fremadrettet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu