ANNONCE

Umulige pletter: Sådan fjerner du træls stearin

28. januar 2020 18:54 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Stearinpletter er en af de mest irriterende ting i verden, men der er råd at hente.

Selvom kalender siger, at vi befinder os i slutningen af januar, så er der nok mange, der husker tilbage på december, der er fyldt med levende lys og hyggeligt samvær.

Artiklen fortsætter under videoen.

Men hvor nogle måske har droppet stearinlysene, så har mange også taget dem med ind i det nye år til at skabe et hyggeligt skær i de lange vinteraftener. Og det hyggelige lys kommer altid med en risiko – hvis ikke for husbrande, så med risikoen for, at der kommer umulige stearinpletter, som kan ødelægge både dekorationer og møbler.

Du har måske engang selv prøvet at ville puste et lys ud for så at erkende, at du har fået blæst stearin ud over et tæppe eller lignende – og hvor mange lykkedes med at skrabe den værste stearin af, så kan det være svært at få helt bugt med pletterne.

Det kan derfor være en god idé at undersøge, hvordan man får fjernet pletterne en gang for alle. Men man skal helst ikke vente for længe, hvis man vil have tæpper, tøj og lysestager rene, fordi det kan faktisk blive sværere med tiden at fjerne dem.

Hos Good Housekeeping, der beskæftiger sig med rengøring, har man set nærmere på fænomenet stearinpletter. Og der er faktisk hjælp at hente, hvis man ved, hvordan man skal behandle pletterne.

Vægen spiller en rolle

På Danmarks Nationale Metrologiinstitut har man eksperimenteret med stearinlys, og man har her opdaget, at andet end det materiale, lyset primært består af, har indflydelse på forbrændingen.

– Vægen spiller også en stor rolle. Det handler om, hvor godt smeltebrændslet kan transporteres op til det varmeste punkt og blive forbrændt, forklarer Kai Dirscherl.

Svanemærkede lys udmærker sig dog på nogle områder. Der er her forbud mod mod ftalater, tungmetaller, parfume og kræftfremkaldende opløsningsmidler.

– Der er også nogle krav, i forhold til hvor meget lyset må sode, men du slipper ikke for partikeldannelse, siger civilingeniør Christel Søgaard Kirkeby, som er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Generelt kan du mindske udledningen fra et levende lys ved at undgå, at det står i træk, så flammen blafrer.

I galleriet øverst kan du se, hvordan du fjerner pletter fra tæpper, tøj og lysestager.  

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu