ANNONCE

Undersøgelse: Danskere forventer ingen lønstigning

10. december 2011 06:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Undersøgelse: Danskere forventer ingen lønstigning
Billede mangler

Flertallet af de danske lønmodtagere skyder en hvid pil efter lønstigninger til næste år.
 
Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq.
 
På spørgsmålet ‘forventer du selv at få en lønstigning til næste år’ svarer 55 procent nej.
 
Omvendt svarer 34 procent ja til, at de forventer en lønstigning. Heraf regner knap halvdelen med, at deres løn stiger med to procent eller mindre, hvilket er under inflationen.
 
Arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet ser den overvejende negative forventning til reallønstigninger som et udtryk for, at danskere først og fremmest prioriterer tryghed i ansættelsen.
“Når over halvdelen ikke forventer lønstigninger, så afspejler det også de forventninger, der er til de kommende overenskomstforhandlinger. De er helt i bund og afspejler igen den krise, der er i Danmark, Europa og USA. Det betyder, at lønmodtagerne først og fremmest går efter at beholde jobbet,” siger Flemming Ibsen.
 
Derfor ser han ingen risiko for, at danskerne går på barrikaderne, når overenskomstforhandlingerne på det private område løber af stablen efter nytår.
“Lønmodtagere og arbejdsgivere har en meget stor sandsynlighed for at kunne indgå en overenskomst. Fagbevægelsen kommer ikke med massive lønkrav denne gang. Forventninger er afstemt på forhånd. Begge parter går efter at forbedre Danmarks konkurrenceevne. Så sagt lidt skarpt, så tror jeg udsigten til konflikter er lig nul,” siger Flemming Ibsen.
 
LO-formand Harald Børsting er ikke overrasket over danskernes vilje til løntilbageholdenhed.
“Alle ved, at vi er i en krisesituation. Og fra fagbevægelsens side har vi allerede formuleret vores målsætning om, at vi går efter at fastholde reallønnen sådan, at vi får lønstigninger på et par procent. Men lad nu forhandlerne få fred til at løse opgaven,” siger Harald Børsting.
 
Newspaq har forsøgt at få en kommentar fra arbejdsgiversiden.
Men da respondenterne i undersøgelsen ikke er blevet opdelt i privat og offentligt ansatte ønsker man i Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri ikke at kommentere undersøgelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu