ANNONCE

Sådan undgår du p-bøder på bilferien

3. juli 2019 14:22 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk og Ritzau Info

Få styr på parkeringsreglerne, inden du rejser - og orienter dig godt, når du er ankommet til feriedestinationen, hvis du vil undgå dyre lærepenge.

Parkering forbudt på bakketoppe, hold bilen mindst ti meter fra et vejkryds og ingen parkering ved fortov – medmindre du er uden for byzoner, og din bil ikke vejer for meget.

Det kan være svært nok at finde rundt i parkeringsreglerne herhjemme – og det bliver ikke lettere, når du kører syd for grænsen.

Tjek reglerne

Så skal du på bilferie i løbet af sommeren, kan du med fordel gøre lidt forarbejde. Ellers kan det nemlig blive en dyr fornøjelse at køre selv.

– Tjek op på færdsels- og parkeringsregler hjemmefra, råder Dennis Lange, der er juridisk konsulent hos FDM, der yder teknisk og juridisk rådgivning til bilejere.

Det kan du for eksempel gøre på FDMs hjemmeside, hvor du kan finde en oversigt over reglerne i de mest populære kør-selv lande.

Kig skilte

Det gælder om at holde øjnene åbne, hvis du skal sørge for at overholde landets parkeringsregler.

– Generelt skal man lægge godt mærke til skiltningen. I udlandet er der – som herhjemme – både offentlige og private parkeringspladser, siger Dennis Lange og tilføjer:

– Gadeparkering kan nogle steder være lidt tricky at gennemskue, og hvis man er i tvivl, kan man i stedet forsøge at finde en parkeringskælder. Her er reglerne typisk nemmere at forholde sig til.

Lokale regler

For det er ikke småting, du skal holde styr på. Skal du eksempelvis til Spanien, skal du være særligt opmærksom på ensrettede veje.

Her skal man typisk parkere på den side af vejen, hvor husnumrene er ulige, på ulige datoer – og omvendt, skriver FDM i sin guide. Der kan dog være andre lokale regler.

I Italien skal du især i byerne være opmærksom på farverne. Blå skilte eller parkeringsbåse betyder, at du skal betale. Er der til gengæld hvide linjer langs vejkanten, er det typisk gratis at parkere.

Betalt parkering

Generelt skal du være opmærksom på, at tidsbegrænset gratisparkering ikke er så stort uden for Danmark, fortæller Bernd Reul, der er dansk landedirektør for EasyPark, som dækker 13 europæiske lande.

– Selv i mindre europæiske byer vil du møde betalingsparkering, og det er meget få steder, de bruger p-skiver, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Tysk p-skive

I Tyskland kan en p-skive benyttes. Her skal du til gengæld være opmærksom på, at den danske p-skive ikke fungerer.

– Så tag den af, og læg den i handskerummet, så du undgår forvirring, råder Bernd Reul.

Du kan printe en tysk p-skive på FDMs hjemmeside.

Giver skiltningen på din feriedestination anledning til sproglige udfordringer, og er du et sted med betalingsparkering, kan du se efter, om parkeringsselskabet har en dansk pendant. I så fald vil du typisk kunne bruge din danske app til at parkere – og blive guidet til korrekt betaling på dansk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu