ANNONCE

Disse hverdagsvarer indeholder sprøjtegift

12. april 2019 18:50 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Gå efter det rød-hvide flag på emballagen, hvis ikke du vælger det økologiske alternativ, lyder budskabet fra Forbrugerrådet Tænk.

Smider du ferskner, æbler og appelsiner ned i indkøbskurven fra konventionelle producenter, er der en risiko for rester af sprøjtemidler mod insekter og svampe på dit frugt og grønt.

Pesticidrester sidder i høj grad i skrællen. Men noget kan også trænge ind i den spiselige del, siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttets Afdeling for Risikovurdering og Ernæring.

– Afhængigt af afgrøde og pesticidkombinationen kan man reducere indholdet mellem 50 og 90 procent ved at fjerne skrællen. For jordbær, vindruer og æbler kan op til halvdelen vaskes af, siger hun.

Generelt er det muligt at reducere pesticidindtaget cirka en tredjedel ved at købe danske varer og reducere det yderligere ved at købe økologisk, idet de skal være fri for pesticider, forklarer hun videre.

(Der findes dog også pesticidrester i dansk frugt og grønt. Se nogle – måske skræmmende – eksempler i galleriet over artiklen. Her er også et par råd til, hvordan du kan mindske giften).

Flere forskellige sprøjtemidler

Hos Forbrugerrådet Tænk har man testet konventionelle og økologiske agurker for pesticidrester.

Her fandt man mellem tre og syv forskellige sprøjtemidler i syv af otte konventionelle agurker.

De økologiske agurker var fri for sprøjtemiddelrester – enkelte havde dog små spor af sprøjtemiddel. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan det skyldes regnvand eller komme fra nærliggende marker.

En enkelt økologisk agurk havde en smule af stoffet spinosad, som er tilladt i økologisk produktion.

Under grænsen, men …

Men selv om fundene i de konventionelle agurker var under EU’s grænseværdier og i sig selv er ufarlige, er det ikke problemfrit.

Værdierne er nemlig sat uden forbehold for cocktaileffekten, pointerer Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip.

– Der er potentielt også sundhedsskadelig kemi i vores møbler, elektronik og tøj, og det påvirker effekten. Desværre er det sådan, at en plus en i det her regnestykke giver mindst tre, siger hun.

Vælg økologisk

Så vælg økologi, hvis du vil gøre mest muligt for at undgå sprøjtemidler, råder Forbrugerrådet Tænk.

– Går man efter det konventionelt producerede, så vælg dansk. Det har generelt mindre indhold af sprøjtemiddel end udenlandsk frugt og grønt, siger Anja Philip.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet er æbler, tomater, pærer, gulerødder, vindruer, agurker, peberfrugter, nektariner, ferskner og appelsiner de største syndere.

Og ifølge rapporten “Pesticidrester i fødevarer 2017” har undersøgelser vist, at der er flere rester fra sprøjtemidler i frugt og grønt fra udlandet end i det danske.

Men isoleret set er det ikke farligt at blende en smoothie med spanske jordbær, eller rive et udenlandsk æble over havregrøden.

– Typisk finder man meget lavere indhold end grænseværdierne, siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen.

Stor stigning i pesticider i grøntsager

I 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester på 42 procent af danske konventionelle gulerødder – altså dem, der ikke er økologiske. Det er det højeste målte de sidste 20 år.

– Vi danskere går jo rundt i den tro, at hvis man bare spiser dansk grønt, så beskytter man sine børn mod at få pesticidrester. Så det er foruroligende, at vi ser denne udvikling, siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard, Danmarks Naturfredningsforening, til Politiken.

Siden 1999, hvor Fødevarestyrelsen begyndte at udgive systematiske rapporter om pesticidrester, har fundene ligget stabilt på mellem seks og 12 procent af grøntsagerne. Men fra 2013 er tallene vokset hurtigt på en vifte af forskellige grøntsager.

Fakta

Hvorfor anvendes pesticider?

Pesticider bruges bl.a. til at bekæmpe ukrudt, svampeangreb, skadedyr eller til at regulere væksten af planter. Formålet er at øge udbyttet og undgå, at afgrøderne tager skade eller går til spilde på grund af fx insekt- eller svampeangreb. Det er lovligt at anvende pesticider. Men man må kun bruge midler, der er godkendt til den specifikke afgrøde, og midlet skal bruges efter etikettens anvisning om fx dosering og seneste anvendelse før høst. Miljøstyrelsen giver godkendelser til anvendelse af pesticider i Danmark.
Pesticider er ikke det eneste middel til at bekæmpe skadevoldere i gartneri og landbrug. Nogle steder anvendes alternative metoder som biologisk bekæmpelse med fx rovmider, mekanisk ukrudtsbekæmpelse og forebyggende sædskifte.
I økologisk produktion er det kun meget få midler, der må anvendes, og dette kun i særlige tilfælde.
Nogle pesticider forsvinder helt fra de behandlede afgrøder, inden de er modne til høst. Andre behandlinger giver rester af pesticider i de modne afgrøder. Den restmængde, der er i den modne frugt eller grøntsag, afhænger af flere faktorer. Der er forskel på, hvor hurtigt et stof nedbrydes og forsvinder fra afgrøden. Jo højere dosis der er brugt, og jo tættere på høsttidspunktet afgrøderne er behandlede, jo højere er restindholdet. Nogle pesticider bruges til behandling efter høst (post harvest) og skal forhindre fx svampeangreb, spiring eller overmodning af afgrøden under opbevaring.
Kilde: Fødevarestyrelsen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu