ANNONCE

Undgå stinkende tøj med to våben

16. januar 2021 12:46 | Af: Ritzau Fokus

Det kan være irriterende, når svedlugten ikke vil slippe løbetrøjen eller arbejdsskjorten. Men to metoder er effektive: temperatur og vaskemiddel.

Undgå stinkende tøj med to våben
Dårlig lugt i tøj kan bekæmpes med vask ved høje temperatur eller desinficerende vaskemidler, men det er også vigtigt at lade tøjet tørre helt, inden det bliver lagt på plads, for ellers ligger det fugtigt i skabet. (Arkivfoto) Foto: Vibeke Toft/Scanpix

Det kan være både irriterende og pinligt at stå på arbejdet eller i supermarkedet og fornemme en gammel svedlugt komme snigende fra trøjen, som ellers burde være ren. Men lugten af sved skyldes bakterier, som bliver siddende i tøjet. Det fortæller Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert ved Basic Clean.

– Mikroorganismerne gemmer sig i fibrene, som tøjet er vævet af. De små tråde er lidt spaltede, og dem hopper svedmikroorganismerne ned i og putter sig, siger hun.

Det forklarer Charlotte Fischer, som er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, også.

– Bakterierne skal man have slået ihjel, og det kan man gøre med enten temperatur eller vaskemiddel.

Det samme gælder tøj, der lugter jordslået eller hengemt.

Vask varmt

Både Charlotte Fischer og Louise Grønhøj råder til at vaske tøjet ved 60 grader, hvis det kan tåle det.

– Det vil være godt at få vasket tøjet ved 60 grader, for det slår bakterierne ihjel, mens 30-40 grader bare ikke altid er nok. Kan tøjet ikke tåle det, kan man bruge noget desinficerende middel, og det behøver ikke være dyre specialprodukter, siger Charlotte Fischer.

Ifølge Louise Grønhøj kan du lave en opløsning af vand og desinficeringsmiddel og lade tøjet ligge i det i 10-20 minutter.

– Det vigtige er, at når man tager det op, så skal man hænge det op og lade det hænge, til det er tørt, og så give det en tur i vaskemaskinen på det højeste antal grader, det kan tåle.

Hun forklarer, at det ikke er nødvendigt at gøre, hver gang du har brugt tøjet.

– Man kan gøre det, når tøjet begynder at lugte dårligt. Der kan sagtens gå en måned eller to, før problemet opstår.

I fryseren

En anden ting, som mikroorganismer ikke kan tåle, er kulde, forklarer Louise Grønhøj.

– Så hvis man ikke lige har tid til at lægge tøjet i blød, så kan man komme det i en pose, lægge det i fryseren natten over og vaske det bagefter.

Lugter tøjet i stedet af røg, så kan du lægge det i vaskemaskinen og hælde lidt husholdningseddike ved, fortæller Louise Grønhøj.

Til slut skal tøjet altid tørre helt, inden det lægges sammen, så det ikke ligger fugtigt i skabet.

Fakta

Forebyg svedlugt

* For at forebygge svedlugt kan du bruge en deodorant eller en antiperspirant. Begge dele kan forhindre svedlugt i en kortere eller længere periode og findes i forskellige former.

* Brug tøj af naturlige materialer som bomuld, viskose, hør og silke. Undgå syntetisk tøj, der ikke lader huden ånde, og undgå for varmt tøj.

* Barberede armhuler kan lugte mindre af sved, da svedlugt kan sætte sig i hårene, og det kan være nemmere at rense området.

* Undgå chili og ingefær, der øger svedproduktionen.

* Undlad ikke fysisk aktivitet, selv om det får dig til at svede, men vask dig, brug deodorant, og skift tøj.

Kilde: Apoteket.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu