ANNONCE

Undgå sygdom: Derfor skal du spise olivenolie

15. august 2020 20:53 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Blot en teskefuld olivenolie om dagen kan redde dig fra mange sygdomme.

Olivenolie kan være vejen til en bedre kur? Det lyder skørt, men ikke desto mindre viser ny forskning, at der alligevel er noget om snakken.

Du har måske tit tænkt tanken, at man omkring Middelhavet er sundere og slankere end så mange andre steder, men nu viser det sig, at olivenolie faktisk kan hjælpe dit hjertes helbred. Det skriver Healthline.

American Heart Association har analyseret  data tilbage til 1990, hvor det står klar at olivenolie kan være yderst hjælpsom. Spiser man blot en halv teske olivenolie per dag, så skulle risikoen for hjertekarsygdomme falde med mellem 15 og 21 procent.

– Oliven olie er en simpel måde at udskifte usund, mættet og trans-fedtsyre af animalsk fedt med en omega-3-syre, der reducerer inflamation og forbedrer dit kolesterol, forklarer Benjamin Hirst, der er direktør for den præventive kardiologi på Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Heart Hospital i Manhasset, New York.

Anbefaler et skift

Der er ingen tvivl om, at ens kost er afgørende for om man taber sig eller lever sundere. Men en af de vigtigste ting ved at leve sundere er også at gøre fornuftige valg over hele linjen. Hjerteforeningen anbefaler, at man holder særligt øje med mættet fedt, som bør begrænses og erstattes.

– Hjerteforeningen anbefaler, at begrænse det mættede fedt i kosten og vælge det umættede fedt. Det vil sige begræns fødevarer som kød, pålæg/bacon, fløde, smør, fede oste – og mejeriprodukter, kokos og palmeolie. Og vælg i stedet fisk, raps- og olivenolie, nødder/mandler, frø/kerner, avocado og oliven, skriver Hjerteforeningen på sin hjemmeside.

Men der er faktisk en lang række positive ting ved at spise olivenolie, som man måske ikke lige er opmærksom på.

I galleriet øverst kan du se nogle af de positive effekter, der er ved at spise en halv teske olivenolie hver dag.

Tænk over hvordan du bruger olierne

Uanset hvilken olie du har i køkkenskabet, så er der nogle ting, der er fælles for alle olier. Og det er, at måden du opbevarer dem på, har indflydelse på oliens kvalitet.

Hvis du har olien stående tæt på dit komfur eller kogeplade, kan du risikere, at olien bliver harsk. Det samme gør sig gældende ved lys og ilt.

Det bedste sted at opbevare sin olier er et køligt, mørkt sted. Desuden skal man huske på at bruge sine olier indenfor kort tid, for der sker det modsatte af vin med olier. Med tiden bliver olierne kun dårligere.

En anden ting du skal være opmærksom på, er oliernes røgpunkt. Røgpunktet er den temperatur, hvor olierne begynder at brænde og ryge.

Rammer du oliens røgpunkt vil det give din mad en bitter smag, ligesom at det kan frigive frie radikaler til din mad, som kan være sundhedsskadelige for dig at indtage.

Foruden at du skal vælge din olie, alt efter hvad den skal bruges til, for at sikre dig, at du ikke får problemer med oliens røgpunkt, så kan du også varme din gryde eller pande og først hælde olie i, lige inden du smider de øvrige ingredienser i.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu