ANNONCE

Undgå ulykker: Sådan spotter du dem

12. oktober 2020 16:12 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er højsæson for at påkøre hjorte. Men hvis du sænker farten det rette sted på det rette tidspunkt, så kan du mindske risikoen for et uheld betydeligt.

Kalenderen skriver oktober, og inden længe er det mørkt, når du kører til og fra arbejde.

Og som om det ikke er trist nok i forvejen, så betyder det også, at vi har taget hul på højsæsonen for påkørsler af eksempelvis rådyr og kronhjorte.

(I galleriet over artiklen kan du se de 10 kommuner, hvor flest hjorte bliver påkørt i 2018. I sidste ende kan det betyde liv eller død. Også for bilisterne).

Men sænker du farten på de rette steder på de rette tidspunkter, så kan du mindske risikoen for at få et tungt pelsdyr op at vende på køleren.

Sæson for det

Sidste år modtog vagtcentralen 1812 hos Dyrenes Beskyttelse mere end 11.700 henvendelser fra folk, der enten havde fundet eller påkørt en hjort. Og en tredjedel af dem fandt sted i oktober, november og december.

– Vi ser langt flere uheld i den her periode, fordi hjortenes myldretid kolliderer med vores, siger Michael Karlsen, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Hjorten er mest aktiv, når det er mørkt, og fordi det begynder at blive mørkt, når vi kører til og fra arbejde, så vil vores aktivitet på vejene lappe ind over deres.

Når solen er væk

Det bedste, du kan gøre, er at sænke farten. Men du skal dog kun gøre det, når det er nødvendigt.

Det vil sige, når lyset begynder at blive svagt – altså fra solnedgang til solopgang – og hvis du samtidig kører på strækninger, hvor du er i særlig risiko for at møde hjorten.

Eksempelvis på skovstrækninger eller i områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende.

Husk desuden at kigge efter hjorteskilte, der advarer om risiko for hjorte i området.

Sænk også farten, hvis du spotter lysende øjne i rabatten.

– Hvis du kan se den 200 meter foran dig, vil jeg anbefale, at man bremser ned, for der kommer ofte flere i træk, siger Karsten Falk Hansen, der er ansvarlig for uddannelse og udvikling af jægerne hos Falck.

Undvig dem ikke

Forsøg dig ikke med en vild undvigelsesmanøvre, da du risikerer at køre direkte ind i et træ eller lignende.

– Vi vil gerne undgå påkørsler, men som udgangspunkt, så husk, at det ikke er så farligt at påkøre et rådyr, siger Michael Karlsen.

Typisk vejer rådyret mellem 20 og 25 kilo. Det kan dog være langt mere farligt med en kronhjort, da den kan veje op til 230 kilo.

– Størstedelen af bilisterne kører ind i dyret, så det tumler til siden. Der er altid skader på bilen – og i sjældne tilfælde er det alvorligt for bilisten, siger Karsten Falk Hansen.

Påkører du en hjort, så gå som udgangspunkt ikke hen til dyret, da det kan være farligt. Hold i stedet afstand, så du ikke stresser det, og ring efter hjælp.

Men har du kontrol over situationen, må du godt selv aflive dyret.

– Man skal bare være sikker på, at man kan gøre det effektivt, siger Karsten Falk Hansen.

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu