ANNONCE

Unge mænd gider ikke følge corona-råd

23. marts 2020 10:42 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Danskerne er i mindre kontakt med sine nære grundet coronakrisen. Det er et problem, mener professor.

Unge mænd gider ikke følge corona-råd
Der er sket et markant fald i danskere, der har kontakt til nære venner og familie på grund af coronavirus og isolation, viser undersøgelse. Det gælder dog ikke hos alle befolkningsgrupper. Foto: Philip Davali/Scanpix

Der er sket et markant fald i danskere, der har kontakt til nære venner og familie på grund af coronakrisen.

Det viser et ny forskningsprojekt fra Aarhus Universitet, der har til formål at finde ud af, hvordan danskerne håndterer coronapandemien.

Artiklen fortsætter under videoen

Michael Bang Petersen er projektleder og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Han hæfter sig ved, at andelen af danskere, der fortæller, at de har haft kontakt med nære venner og familie på en uge er faldet fra 50 procent til 35 procent.

– Det vil formentlig falde mere i den kommende tid, men vi er ikke i stand til at håndtere en langvarig isolering, hvis vi ikke har kontakt.

– Når epidemien først tager fat og folk begynder at dø i højere grad, end vi ser nu, så begynder det at gå ud over det psykiske.

– Det er ret afgørende, at politikerne forholder sig til den kurve og begynder at hjælpe folk til at forstå, at de skal hjælpe dem med at etablere nye vaner for at opretholde den sociale kontakt, siger Michael Bang Petersen.

Find alternativer

Han påpeger, at samværet er faldet, fordi der er påbud om at bevæge sig for meget ud i samfundet og undgå for meget kontakt med andre. Derfor er det afgørende at etablere kontakt på andre måder såsom telefonopkald eller skype.

– Hvis vi føler os mere isoleret, bliver vi mindre robuste overfor de udforinger, der kommer til at være i løbet af krisen, hvor folk omkring os bliver syge eller kommer på hospitalet, siger professoren.

Fakta

Disse begivenheder påvirkes af corona

En lang række begivenheder bliver påvirket af, at de danske myndigheder har opfordret til aflyse arrangementer med over 1000 deltagere.

Årsagen til anbefalingen, som myndighederne forventer, bliver fulgt, er et forsøg på at begrænse coronasmitten.

Her er en oversigt over udvalgte arrangementer, der er berørt af anbefalingen, der i første omgang gælder resten af marts:

* Dansk melodigrandprix lørdag 7. marts i Royal Arena bliver afholdt uden tilskuere.

* Alle fodboldkampe i Superligaen og Nordicbet Liga i resten af marts bliver afholdt uden tilskuere.

* Alle kampe i de to bedste rækker i håndbold for både mænd og kvinder spilles i tomme haller i resten af marts.

– FC København vil desuden spille sin kamp i Europa League 19. marts mod Istanbul Basaksehir uden tilskuere i Parken.

* Herrelandsholdet i fodbold 27. marts mod Færøerne i Herning bliver uden tilskuere.

* De to sidste runder i grundspillet i ishockey spilles uden tilskuere.

* DGI har meldt ud, at alle stævner og idrætsarrangementer med over 1000 deltagere bliver aflyst. Det rammer blandt andet gymnastikstævnet Forårsdage i Roskildehallerne i weekenden, hvor der ifølge sn.dk skulle være omkring 10.000 deltagere.

* Det Kongelige Teater vil kun sælge hver anden billet til sine forestillinger resten af marts.

* Udsolgte koncerter på spillestedet Vega i København, der kan rumme 1500 gæster, bliver som udgangspunkt aflyst. Store Vega har ti udsolgte koncerter i marts.

På de mindre scener, Lille VEGA og Ideal Bar, bliver koncerterne stadig afholdt.

* Koncert med King Krule i K.B. Hallen 7. marts er udskudt til september.

* P3 Guld, der skulle have været afholdt 28. marts, bliver afholdt uden publikum.

* Fødevaremessen Foodexpo udsættes. Fødevaremessen, som er Nordens største af slagsen, skulle have fundet sted 22.-24. marts i MCH Messecenter Herning. I 2018 samlede den 25.000 fagfolk.

* Kommunalpolitisk Topmøde 2020, der skulle afholdes i Aalborg senere i marts, bliver aflyst. Her skulle 1500 mødes.

* Messen Byggeri ’20 i Fredericia 10.-13. marts er udskudt.

* Efterskolernes årsmøde bliver aflyst alle tre dage, hvor arrangementet skulle have været afholdt.

* Folkekirkens Nødhjælp har valgt at aflyse søndagens husstandsindsamling til fordel for verdens fattigste.

Et af spørgsmålene i undersøgelsen går også på danskerne adfærdsændringer.

Her er der en naturlig stigning i adfærdsændringer i takt med, at regeringen har indført flere tiltag og påbud for at begrænse smitten.

Mange har ændre adfærd

Omkring 70 procent af danskerne har i høj grad ændret adfærd. Det er på en uge steget fra 50 procent. Det kan for eksempel være at holde to meters afstand eller undgå forsamlinger.

Michael Bang Petersen er overrasket over, at tallet ikke er højere.

– Vi kan se, at det er unge mænd, der i særlig grad er svære at nå. De er mere antiautoritære og risikovillige. Det gør dem ikke særlig modtagelige overfor for råd, siger Michael Bang Petersen.

Udgangsforbud kan komme på tale

Virker de nuværende tiltag ikke, kan det derfor være, at regeringen vælger at indføre udgangsforbud. Det er noget helt andet end tvungen hjemmearbejde og mulighed for at gå ud og få frisk luft, når man gerne vil.

Er der udgangsforbud i Danmark?

Danmark befinder sig i en ekstraordinær situation, som mange danskere aldrig har ageret i før.

De kommende 14 dage er ikke et egentlig udgangsforbud. Danskere må fortsat bevæge sig udenfor på en gåtur, handle ind i supermarkeder, mens dem, der udfører kritiske arbejdsfunktioner som læger, sygeplejersker, politibetjente og så videre fortsat kan gå på arbejde.

Anderledes er det, hvis man har været i tæt kontakt med en smittet. Så skal man holde sig indendøre i to uger. Det samme gælder, hvis man er én af dem, der er vendt tilbage til Danmark fra et land, der er et risikoområde.

Kan regeringen indføre udgangsforbud?

Det er uvist om et reelt udgangsforbud er det næste på listen over tiltag, som regeringen vil tage fat i for at sætte en stopper for spredningen af coronavirus. Det er dog formentlig et tiltag, som regeringen kan gøre brug af.

Støttet af fond

Projektet er støttet af Carlsbergfonden med 25 millioner kroner. Det er Epinion, der har indsamlet svarene til projektet, hvor der er 3542 repræsentative respondenter. Data er baseret på perioden 13. til 18. marts, men der bliver løbet indsamlet data og svar.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu