ANNONCE

Får du nok søvn? Disse danskere sover for lidt

8. august 2019 04:24 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Dårlige vaner i forbindelse med ny teknologi er ifølge søvnforskere en af de vigtigste ­forklaringer på unges dårligere søvn

Unge i Danmark og hele den vestlige verden sover generelt mindre og dårligere end for en generation siden.

I 1984 fik 7 ud af 10 danske 15-årige mere end otte timers søvn hver nat. I dag er det kun 4 ud af 10 blandt de 15-årige, som sover de anbefalede mere end otte timer hver nat.

Det viser de nyeste tal fra den danske skolebørnsundersøgelse 2018. Tallene viser dog samtidig, at unge er begyndt at sove lidt mere siden 2010, skriver Kristeligt Dagblad.

Fagfolk er enige om, at dårlige vaner i forbindelse med ny teknologi er en af de væsentligste forklaringer på, at flere unge er blevet natte­ravne.

I galleriet ovenfor kan du se gode tips til, hvordan du sover bedre om natten.

En fjerdedel er aktive efter midnat

Et nyt endnu ikke offentliggjort finsk studie tyder på, at det især er brug af sociale medier, internet og computerspil i de sene aftentimer, der stjæler de unges søvn og gør dem trætte om dagen.

Studiet har fulgt 1141 unge mellem 15 og 20 år og undersøgt deres sengetider og søvnkvalitet.

Undersøgelsen viser, at en fjerdedel af de finske teenagere var aktive på internettet efter midnat, selvom de skulle i skole dagen efter.

Artiklen fortsætter under videoen

De unges søvnkvalitet og træthed om dagen blev også målt, og de unge, der gik i seng efter klokken 23, var markant mere uoplagte næste dag.

Sidste år viste en stor dansk undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed blandt 14.000 unge mellem 16 og 24 år, at halvdelen af de 16-24-årige unge fik mindre end de mindst otte-ni ­timers søvn, som deres hjerne og krop ellers har bedst af.

– Teknologi og sociale medier bliver problematisk, hvis det forstyrrer den naturlige rytme og udskyder de unges sengetid. Og det er især brugen af teknologi efter klokken 23 om aftenen, der er problemet. Vores foreløbige resultater viser, at mindre end syv timers søvn og sengetider efter klokken 23 ofte hang sammen med brugen af internettet og sociale medier, forklarer doktor Ilona Merikanto fra Helsinki-universitetet, der har lavet undersøgelsen sammen med ph.d. Laura Kortesoja, til Kristeligt Dagblad.

Sæt rammer for de unge

Hun opfordrer familier til at sætte rammer for brugen af skærme og fremhæver, at undervisning i søvn og medieforbrug er en meget vigtig del af den digitale dannelse.

Søvnforsker, overlæge og professor Poul Jennum fra Rigshospitalet understreger også, at sociale medier og computerspil har store konsekvenser for unges søvn.

– Vi plejer at sige, at cirka en femtedel af de unge får for lidt søvn på grund af dårlige vaner i forbindelse med ny teknologi. Det er især de unge, der går for sent i seng og står tidligt op, som kan udvikle helbredsproblemer. For kort søvn er en meget stærk risikofaktor for øget vægt, dårligere præstationer i skolen og helbredsproblemer senere i livet, siger Poul Jennum.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu