ANNONCE

Unge tror stadig på alkohol-myter

17. december 2011 10:17 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Unge tror stadig på alkohol-myter
Billede mangler

Man bliver ikke hurtigere ædru af at danse, tage kolde bade, drikke kaffe eller stå på hovedet. Men mange unge under 30 tror stadig på alkohol-myterne, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.
 
Desværre virker de ikke. Der er nemlig kun én måde, at blive ædru på igen, hvis man har fået for meget at drikke. Det er at vente på, at leveren er færdig med at forbrænde den alkoholmængde, man har indtaget.
 
Hele 85 % af unge under 30 år, svarer ifølge undersøgelsen ja til, at forbrændingsprocessen kan speedes op. Undersøgelsen viser samtidig, at denne myte lever i bedste velgående hos alle aldersklasser.
 
”Det har absolut ingen virkning på din forbrændingstid at danse, løbe, hoppe eller lignende. Når du først har drukket dig fuld, er der kun en ting at gøre – og det er at vente på, at din lever har forbrændt alkoholen, før du igen kan sætte dig ind bag et rat,” siger Michelle Lykke Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
 
I top fem over myter, som unge tror, kan speede processen op, er at spise noget mad, drikke vand, sove eller drikke kaffe. Men heller ikke dette hjælper på forbrændingstiden.
 Unge i sprit-ulykker
Mange unge har lært, at når de drikker, så skal de lade bilen stå. Dog er der stadig en gruppe tilbage, som sætter sig bag rattet, når de har drukket. Det kan desværre også ses på vejene, hvor unge mellem 18 og 30 år oftere kører galt på grund af spritkørsel, end fx deres ældre venner eller forældre.
 
Blandt 18-30-årige førere af personbil, som har været involveret i ulykker med dræbte eller alvorligt tilskadekomne er 12,64 % spirituspåvirkede, mens det kun gælder for 6,19 % af førerne fra 31 år og opefter. Dvs., at andelen af spirituspåvirkede førere mellem 18 og 30-årige er dobbelt så stor, som for førere over 30 år.
 
”Ulykkesstatistikken for unge viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at vi får punkteret disse myter. Alkohol og bilkørsel skal ikke blandes sammen, ”siger Michelle Lykke Laviolette.
 Hver 4. dør i en spritulykke
Alkohol er stadig en af de største dræbere i trafikken. Hver 4. dræbte i trafikken dør i en spritulykke (hvor én eller flere trafikanter er påvirkede af alkohol). December byder på mange festlige lejligheder, hvor der bliver serveret alkohol. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man drikker max EN genstand, hvis man skal ud og køre bil.
 Top 5 over myter, som en knap fjerdel af unge under 30 år tror på, speeder forbrændingstiden op:
Danse, løbe eller anden form for fysisk aktivitet
Spise noget mad
Drikke vand
Sove
Drikke kaffe

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu