Unge undrer sig over Dronningen

2. januar 2013 06:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Unge undrer sig over Dronningen
Billede mangler

Dronning Margrethes advarsel mod de sociale medier vækker bred undren.
 BNB, Af: Simon Bendtsen
 
72-årige dronning Margrethe brugte en del af sin nytårstale til at advare mod ungdommens brug af sociale medier, mens 46-årige statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale priste børns evner til at tage ny teknologi til sig.
 
De to nytårstaler satte på hver deres noget modsatrettede måde debatten om de sociale medier højt på dagsordenen, men især Dronningens advarsel mod brugen af de sociale medier vækker undren blandt unge og andre brugere af de sociale medier. Det skriver Berlingske.
 Læs også – Dronningens nytårstale: Cyberspace er et udstillingsvindue
 
16-årige Vera Rosenbeck, der er formand for Danske Skoleelever, ærgrer sig over, at stemmerne i debatten i høj grad tilhører ældre mennesker uden stor erfaring i brugen af sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram.
 
– Det er en hysterisk og skinger debat. De sociale medier er kommet for at blive. Jeg er træt af den løftede pegefinger og den belærende tone over unges brug af sociale medier, som mange voksne har. Hele debatten tager sit udgangspunkt et helt forkert sted om, at sociale medier er noget farligt noget. Lad os i stedet se på hvilke ressourcer, de unge kan få ud af at bruge de sociale medier, siger Vera Rosenbeck og tilføjer:
 
– Når det er sagt, så kan dronning Margrethe selvfølgelig have en pointe i, at man skal opdrage hinanden i brugen af de sociale medier, så vi undgår digital mobning.
 
Berlingske efterlyste i går reaktioner på advarslen mod de sociale medier på netop – de sociale medier. Inden for en time kom der en lang række reaktioner på Twitter. Blandt andet fra 42-årige Anne-Mette Krejberg, der er pædagogisk leder på Aabenraa Statsskole og selv en flittig bruger af sociale medier. Hun undrer sig over advarslen til de unge mod at begrave sig i de sociale medier, da hun omvendt oplever, at gymnasieelever i høj grad bruger sociale medier som en ressource i skolen.
 
– Blandt de etablerede og ældre er det ofte de negative sider af de sociale medier, der bliver fremhævet. Men man glemmer, at de unge i dag har nogle helt andre muligheder for at søge informationer og for at bruge de sociale medier som en ressource. Det træner vi vores elever i. De sociale medier er kommet for at blive, og de kan bruges både positivt og negativt, siger Anne-Mette Krejberg.
 
Simon Tørring, 18-årig tekstforfatter, reagerede også på Berlingskes efterlysning på Twitter. Han han kan godt forstå, at de unge og brugerne af de sociale medier ikke vil tage dronning Margrethes kritik til sig.
 
– Det handler lidt om afsenderen. Hun bruger sikkert ikke sociale medier selv. Budskabet kan være relevant nok, men afsenderen er den forkerte, siger Simon Tørring, der dog mener, at en del af kritikken faktisk rammer plet alligevel:
 
– Jeg snakkede her den anden dag med en af mine gode venner om nytårsforsætter. I 2013 vil jeg forsøge at konsumere mindre af andres liv og producere mere selv. Facebook er blevet en stor tidsrøver, hvor vi bruger meget tid på at følge med i andres liv, så på den måde kan hun godt have ret, siger Simon Tørring.
 
Den 35-årige konservative politiker Rasmus Jarlov bakkede i går dronning Margrethe op i en blog på politiken.dk under overskriften »Dronningens hovedopgave er ikke at følge med tiden«:
 
– I årets nytårstale kom der blandt andet nogle advarsler mod Facebook-narkomani. Det er et gammeldags synspunkt, og det er yderst relevant at tænke over i 2013. Hele monarkiet er en gammeldags institution. Det er netop derfor, det har en rolle at spille i dag, og derfor et stort flertal af danskerne elsker det, skrev Jarlov.
 
På Twitter havde 23-årige Casper Lange dog en anden udlægning af den sag i går:
– Jeg tror, at de ældre generationer er lidt bange for, hvad der sker på de sociale medier, siden vi unge kan sidde i utallige timer foran computeren og bruge dem. Jeg tror mere, det handler om uvidenhed, og at de måske bliver glemt på de sociale medier. Når man ikke bruger sociale medier, lærer man heller ikke deres gode sider, og så kan det måske virke skræmmende, konstaterer Casper Lange.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu