Unge vender ryggen til læreruddannelsen

25. april 2012 08:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Unge vender ryggen til læreruddannelsen
Billede mangler

Det rekordhøje antal unge, der i år har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2, går i en stor bue uden om lærerstudiet.
Mens uddannelserne til eksempelvis socialrådgiver, ergoterapeut og pædagog er gået frem med 10, 21 og fem procent er søgningen til lærerseminarerne og professionshøjskolerne faldet med 19 procent.
Helt konkret er antal faldet fra 1.763 ansøgere sidste år til 1.432 i år. Et fald på 331 ansøgere.
Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er ked af den negative udvikling for udddannelsen, der i forvejen kæmper imod et frafald på 40 procent af en årgang.
Han peger på to årsager til, at de unge dropper faget: Fyringen af tusindvis af lærere i kommunerne og arbejdsgivernes negativ omtale af lærernes arbejdsmoral.
– I løbet af får år er der blevet nedlagt otte procent af stillingerne i den danske folkeskole. Og det har de unge mennesker selvfølgelig bemærket. Det andet er, at Kommunernes Landsforening, har kørt en massiv kampagne mod lærerfaget om, at lærerne laver for lidt og ikke bruger tiden ordentligt, siger han til Newspaq.
Det endelige optag på læreruddannelsen bliver først kendt efter juli, hvor kvote 1-ansøgerne har indsendt deres ønsker til Den Koordinerede Tilmelding.
Men kvote 2-tallene, som Uddannelsesministeriet netop har offentliggjort, er en strømpil for, hvor det endelige optag lander. Og lærerforeningens formand frygter, at der bliver uddannet for få og for dårligere lærere.
– Vi skal have et ansøgertal, så vi slet ikke kan optage alle dem, der søger. I Finland kan man kun optage 20 procent, og det betyder, at man kan optage de allermest engagerede. Vi skal gøre uddannelsen herhjemme langt bedre, siger Anders Bondo Christensen.
Regeringen ventes om kort tid at komme med et udspil til en reform af læreruddannelsen, som ifølge Danmarks Lærerforening bør være en femårig akademisk uddannelse.
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) ser dog ikke ud til at imødekomme lærerforeningens ønske om at gøre det til en femårig uddannelse.
– Vi mener, at de rigtige rammer for uddannelsen er en professionsbachelor, men med mulighed for at lægge en kandidatgrad oveni på sigt, siger han til Newspaq.
Han mener dog godt, at læreruddannelsen vil kunne tiltrække flere studerende efter reformen er gennemført.
– Det centrale for at tiltrække flere til uddannelsen er, at studiet slipper ud af de stramme politiske tøjler, hvor man har siddet på Christiansborg og dikteret, hvilke fag de studerende skulle have, siger han.
Reformen skal ifølge Morten Østergaard sikre, at det bliver muligt at få meritoverførsler og øge muligheden for udlandsophold, så lærerstudiet i støøre grad matcher øvrige uddannelser.
Men i hans øjne er faldet i ansøgertallet næppe så skidt, som lærerformanden gør det til. Det ligger nu på niveau med 2010 efter en markant stigning i ansøgertallet i 2011.
– Søgningstallene for kvote 1 kan ændre billedet, men vi har brug for, at endnu flere ansøgere ser muligheder i læreruddannelsen. Med et seriøst udspil til en ny læreruddannelse vil regeringen give professionshøjskolerne frihed til at skabe mere attraktive, mere moderne og fagligt stærkere læreruddannelser, som kan tiltrække endnu flere dygtige ansøgere, siger Morten Østergaard.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu