Unges kriminalitet bliver mere rå

18. marts 2012 10:23 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Unges kriminalitet bliver mere rå
Billede mangler

Helt unge børn begår voldsomme røverier med våben i bandelignende grupper. Inspirerede af amerikanske ghettoforbilleder gør danske unge sig skyldige i alvorlig kriminalitet.

 
På landsplan er antallet af røverier begået af unge mellem 15 og 19 år steget med mere end 50 procent på tre år, det viser tal fra Danmarks Statistik. Og det bekymrer formanden for SSP-samrådet, Jørgen Pedersen.
“De marginaliserede, der ligger i yderkanten af samfundet får en hårdere måde at overleve på. Det er farligt, når de unge føler, at ingen kan lide dem, ingen vil have dem og ingen gider være sammen med dem. Når de kommer så langt ud, føler de, at de ikke har noget at miste,” siger han til Newspaq.
Værst står det til i Aarhus hvor antallet af røverisigtelser mod børn mellem 10 og 17 år er blevet syvdoblet det seneste år. En stigning fra 12 til 82. Tallene stammer fra SSP, et samarbejde mellem politi og skole, der skulle holde børn væk fra den kriminelle løbebane. I Aarhus erkender man, at indsatsen ikke har været tilstrækkelig.
“Måske er vi kommet for sent ud. Måske har vi gjort det forkerte på det forkerte tidspunkt. Måske skulle vi have gjort noget andet,” siger leder af SSP Aarhus, Toke Agerschou til Newspaq.
Han kan godt nikke genkendende til kollegaens bekymring om, at en gruppe af mere hårdfør purunge kriminelle er dukket op.
“Den mellemgruppe, der bare lige er inde at snuse til kriminalitet, er ved at forsvinde, hvorimod dem, der er ved at få en kriminel løbebane, bliver hårdere hurtigere,” siger Toke Agerschou.
Udviklingen er ens for hele landet, hvis man skal tro de to ansatte fra SSP og deres bekymring for en ung, rå gruppe af kriminelle bakkes op af et nyt svensk forskningsprojekt.
“Vores undersøgelse viser, at de unge, der begår røverier har størst risiko for at blive fastholdt i kriminalitet. Af de unge mellem 15 og 17 år, der begår røveri, er det over halvdelen, der laver nye overtrædelser, selv hvis de ikke tidligere er blevet dømt,” siger Sven Granath, der er medforfatter til undersøgelsen.
Også antallet af indbrud begået af danske unge mellem 15 og 19 år er steget voldsomt. Fra 2007 til 2010 er der sket en stigning på knap 57 procent. I 2010 blev 1.212 unge dømt for indbrud. Det svarer til over tre ungdomsindbrud hver eneste dag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu