ANNONCE

Unik prædikestol i flammer

29. april 2021 20:37 | Af: Massimo Grillo, ms@newsbreak.dk

Det har været tæt på en umulig opgave for Nationalmuseet at genoprette en prædikestol, som en sindsforvirret, ældre mand satte ild til

Flere fotos i galleriet herover artiklen

Det har været noget af et arbejde, møbelkonservatorerne på Nationalmuseet har været på efter en voldsom brand i Vor Frelser Kirke i Horsens.

I august 2018 satte en ældre, sindsforvirret mand ild til den smukke og uvurderlige prædikestol i kirken.

Branden var meget voldsom, så prædikestolen og lydhimlen over den var så nedbrændte, at de ikke stod til at redde.

Indgangsportalen med døren op til prædikestolen var forholdsvis velbevaret, men det krævede top konservatorarbejde.

– Det er også lige på grænsen til, hvad der kan lade sig gøre, forklarer møbelkonservator Kim Alberdi om arbejdet med de brændte dele.

Sekunder fra at alt røg

Prædikestolen var et af de fineste eksempler på 1600-tallets billedskærerkunst med udskårne relieffer af lidelseshistorien, figurer af de tolv apostle i draperede klædningsstykker, spiraldrejede søjler og flammelister i ibenholt.

– Det var næsten kun bagsiden af indgangsportalen, der brændte. Portalen havde et stort kullag, men under det var der sundt egetræ. Men det var sekunder fra, at branden spiste hele døren, fortæller Kim Alberdi.

Alternativet var ingenting

Injektionsprøjten med konsolidering har været brugt flittigt for at forstærke kullaget, og nu er den konserverede indgangsportal sat op af en murpille i Vor Frelser Kirke i Horsens som et minde om den nedbrændte, unikke prædikestol.

– Normalt arbejder vi med termer og etiske overvejelser, når vi skal bringe noget tilbage. Her er skaden jo sket på grund af branden, så vi håber, at de fleste vil synes, at dette er ok. Det er et kompromis. Alternativet var, at den ikke kom op at hænge, siger Kim Alberdi.

Flere fotos øverst i artiklen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu