Universiteter: Flere timer er næppe svaret

6. marts 2012 07:14 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Universiteter: Flere timer er næppe svaret
Billede mangler

Landets studerende mener, at vejen til bedre kandidater går gennem flere timer på universiteterne.
Men det kan de glemme alt om, hvis de læser på Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet eller Roskilde Universitet (RUC), viser en rundringning, som Newspaq har foretaget.
Kun på Københavns Universitet er der helt konkrete planer om at øge minimumstallet på otte undervisningstimer til 12 timer 2016.
På Aarhus Universitet og Syddansk Universitet er antallet af timer allerede oppe på mellem 12 og 16.
“Vi har ikke som udgangspunkt tænkt os at forhøje timetallet, vi har hele tiden haft en timetal, der ligger rigtig højt,” siger studiechef på Syddansk Universitet, Per Christian Andersen.
På Aalborg Universitet, som har en udpræget projektorienteret studiemodel, bliver antallet af undervisningstimer heller ikke løftet.
Til gengæld har universitet planer om at øge øvelses-delen, hvilket betyder flere vejledningstimer til de studerende.
“Vi tror ikke på, at folk lærer så pokkers meget mere af at sidde på deres rumpe og lytte til en masse ting. De skal i stedet selv have fingrene ned i de problemstillinger, som det handler om på faget. Og det betyder, at vi udvider kursusundervisningen,” siger Jørgen Stiegel, der er prodekan på det humanistiske Fakultet.
Det samme er gældende for RUC, siger Prorektor Hanne Leth Andersen. Her vil man heller ikke øge antallet af timer.
“Hvis de studerende på RUC vil have mere undervisning, så har vi ikke formidlet vores læringsform godt nok,” siger Hanne Leth Andersen.
På RUC vil man i stedet sikre, at de studerende får den undervisning, som passer til deres studieordning på det respektive studium, forklarer hun.
Og hvis gennemgangen viser, at enkelte linjer ikke får den undervisning de skal have ifølge studieordningen, så garanterer hun, at timeantallet vil blive forøget.
Men en fremtid uden flere undervisningstimer er skidt nyt for de studerende, mener Danske studerendes fællesråd.
“Det er rigtig vigtigt, at studerende får flere timer at mødes med både undervisere og vejledere. Jo flere af dem jo bedre,” siger formand for Danske Studerendes Fællesråd, Torben Holm, til Newspaq.
For ham er der en klar sammenhæng mellem antallet af undervisningstimer og det faglige niveau.
“Viden er først god viden, når man har haft mulighed for at bringe den i spil og stille kritiske spørgsmål,” siger Torben Holm.
Han er skuffet over, at kun studerende på Københavns Universitet har udsigt til flere timer.
“Jeg synes, det er en forstemmende oplysning, at KU er det eneste, der har tænkt sig at gøre det her. Vi må bare konstatere, at vi, på nogle studier, mødes alt for lidt med vores undervisere og vejledere,” siger DSF’s formand.
Selv på universiteterne med flest undervisningstimer må kandidatstuderende i flere tilfælde nøjes med under seks timer om ugen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu