Uro efter drab breder sig i Tunesien

6. februar 2013 15:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Uro efter drab breder sig i Tunesien
Billede mangler

TUNESIEN: Uroen i Tunesien bredte sig onsdag efter drabet på den fremtrædende oppositionspolitiker, Shokri Belaid, der var kendt som en markant modstander af den siddende regering, som ledes af de moderate islamister fra partiet Ehnnada.

 

Mindst 8.000 demonstrerede ifølge Reuters udenfor indenrigsministeriet i Tunesiens hovedstad, og i løbet af onsdag bredte demonstrationerne sig til byen Sidi Bouzid, stedet hvor »Det arabiske forår« blev født. Politiet affyrede skræmmeskud over demonstranterne foran indenrigsministeriet og forsøgte desuden at splitte demonstranterne med tåregas. Samme scener udspillede sig i Sidi Bouzid.

Drabet på Shokri Belaid fandt sted onsdag morgen, hvor han blev ramt af fire skud udenfor sit hjem i hovedstaden Tunis, og nedskydningen kan udvikle sig til den største politiske krise i Tunesien siden revolutionen. Det er endnu ikke klart, hvem der står bag drabet, eller om kun den endnu ukendte drabsmand var alene om sin forbrydelse.

Shokri Belaid, som var ledende medlem af oppositionspartiet Popular Front, døde på hospitalet.

Nyheden om drabet fik øjeblikkeligt folk på gaden i hovedstaden, og senere bredte demonstrationerne sig.

– Flere end 4.000 protesterer i øjeblikket og brænder dæk og kaster sten mod politiet, fortalte en indbygger i Sidi Bouzid til Reuters onsdag.

Der er i følge Reuters også rapporter om angreb mod det islamistiske Ennahda-parti.

Præsidenten for Ennahda, Rached Gannouhi, erklærer overfor Reuters, at »Ennahda er komplet uskyldig i relation til mordet på Shokri Belaid.

Tunesiens premierminister, Hamadi Jebali, fra Ennahda-partiet betegner drabet på oppositionspolitikeren som »et mord på den tunesiske revolution«.

Udenfor indenrigsministeriet sagde en af demonstranterne, den 40-årige lærer:

– Det er en sort dag for det moderne Tunesien. I dag siger vil til islamisterne: »Skrub af« nok er nok.

Ehnnada-partiet kom til magten ved et parlamentsvalg i kølvandet på den opstand, der væltede den mangeårige og forhadte præsident Ben Ali.

Opstanden i Tunesien i slutningen af 2010 og starten af 2011 startede i Sidi Bouzid, hvor en ung arbejdsløs akademiker døde efter at have sat ild til sig selv i protest mod levevilkårene. Siden bredte opstanden sig til resten af landet og blev starten på det såkaldte »arabiske forår«, der siden væltede præsident Mubarak i Egypten, førte til krigen i Libyen, hvor oberst Gaddafi blev fældet, og rejste krav i andre arabiske lande om demokratiske reformer.

Der har længe været spændinger i Tunesien mellem yderligtgående salafister og mere moderate islamister samt sekulære tunesere.

Som eksempel forhindrede salafister sidste år flere koncerter og skuespil med henvisning til, at det stred mod islams principper.

Præsident Moncef Marzouki advarede sidste måned mod, at spændingerne kunne føre til en borgerkrig.

Præsidenten har på grund af drabet afkortet en rejse til Frankrig og aflyst en rejse til Egypten.

Også den franske præsident Francois Hollande fordømmer mordet:

– Drabet har frarøvet Tunesien en af sine mest modige og uafhængige stemmer, siger Hollande og udtrykker bekymring over den stigende vold i Tunesien.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu