USA etablerer dronebase i Vestafrika

29. januar 2013 13:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
USA etablerer dronebase i Vestafrika
Billede mangler

NIGER: USA har fået tilladelse fra regeringen i det vestafrikanske land Niger til at etablere en base for ubemandede fly, såkaldte droner. Det sker for at holde øje med de islamistiske og al-Qaeda-relaterede grupper, der truer sikkerheden i en række lande, som grænser op til Sahara.

 

Det er specielt det blodige gidseldrama i Algeriet og islamisternes greb om Mali, som kan spores tilbage til al-Qaedas afdeling i det nordlige Afrika, der har fået amerikanerne til at erkende, at deres efterretningsmateriale om de islamistiske grupper er for mangelfuldt.

Derfor bad den amerikanske ambassadør mandag om et møde med Nigers præsident, hvor ønsket om en base blev fremført, og onsdag blev den officielle accept givet.

Basen kommer til at ligge i det nordlige Niger på grænsen til Mali, Algeriet og Libyen i ørkenregionen Agadez, og flyenes opgave bliver i første omgang ren overvågning og informationsindsamling, men dronerne kan også udstyres med missiler og bruges til angreb, som det er set i Pakistan, Yemen og Somalia.

USA har i forvejen en dronebase i Djibouti på østkysten, hvor Frankrig også har en stor flådebase. Det er herfra angrebene mod al-Qaeda i Yemen og Somalia styres, og med en base i Niger vil amerikanerne have langt bedre muligheder for kunne dække den nordlige del af Afrika.

Der har tidligere været rapporter om, at amerikanerne har anvendt etiopiske militære flyvepladser til ubemandede fly.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu