USA i tvivl: Hvem styrer Nordkorea?

18. marts 2013 11:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
USA i tvivl: Hvem styrer Nordkorea?
Billede mangler

NORDKOREA: Er det militæret og dets generaler eller den kun 28-årige leder Kim Jong-un, der bestemmer, hvilken vej Nordkorea skal følge?

 

Ifølge CNN er de øverste amerikanske myndigheder og politikere i tvivl.

Formanden for Kongressens efterretningsudvalg, den republikanske Mike Rogers, er usikker på stabiliteten i Kim Jong-uns lederskab.

Bekymringen over, hvem der »har bukserne på« i Nordkorea, er ikke blevet mindre af, at landet lørdag meddelte, at dets atomprogram ikke er til diskussion. Atomprogrammet har foreløbig resulteret i tre underjordiske prøvesprængninger.

Sideløbende har det kommunistiske diktatur udviklet en interkontinental raket, der kan nå USA, og har direkte truet USA med et angreb.

Eksperter er enige om, at Nordkorea endnu er langt fra at kunne forsyne en langtrækkende raket med et atomsprænghoved, men alene det, at nordkoreanerne truer med at angribe USA, »er problematisk nok«, siger Mike Rogers.

»Det er meget bekymrende, da vi ikke kender stabiliteten af deres leder, en 28-årig. Vi ved simpelthen ikke, om han vil tage de skridt,« siger Mike Rogers.

Samtidig giver analytiker Victor Cha fra Center for Strategiske og Internationale Studier i Washington udtryk for, at Nordkoreas seneste reaktioner har skabt tvivl, om »Kim Jong-un har den fulde ledelse, eller om det er militæret, der bestemmer.«

»Tre top-generaler, der var med ham, da hans far døde, er alle forsvundet, og ingen ved, hvad der er sket med dem. Det kan være et tegn på, at det er ham, der har kontrollen, men det han også være tegn på uro i systemet, hvor nogen ikke bryder sig om, at en 28-årig styrer landet,« siger Victor Cha.

Som svar på de nordkoreanske trusler har den amerikanske regering besluttet at forstærke landets missilforsvar og opstille flere missiler i Alaska, beregnet til skyde indkomne raketter ned.

Samtidig har USA netop forsikret Sydkorea om, at USA vil stille alle former for militær støtte inden for sin »atomparaply« til rådighed for Sydkorea. Det vil sige, at USA vil svare et eventuelt atomangreb mod Sydkorea med et modangreb.

Reuters skriver, at løftet blev givet af den amerikanske viceudenrigsminister, Ashton Carter, under et besøg i Sydkorea i weekenden.

Talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium, Hong Lei, kommenterede mandag den amerikanske beslutning om at styrke missilforsvaret. Han sagde, at planerne »var egnet til at styrke modsætningerne og ikke medvirkede til at løse problemet« og henstillede til amerikanerne »at reagere med forsigtighed«.

»Antimissil-spørgsmålet påvirker den regionale og globale balance og stabilitet og påvirker også de strategiske interesser mellem lande,« lød det fra talsmanden.

Situationen på Den Koreanske Halvø er i øjeblikket mere spændt, end den har været længe. Der foretages store militærøvelser på begge sider, Nordkorea har opsagt våbenstilstandsaftalen fra 1953 efter vedtagelsen af de seneste sanktioner i FN, og diktaturet i nord bruger i øjeblikket en krigeriske retorik.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu