USA kan sige farvel til oversøiske missioner

2. marts 2013 15:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
USA kan sige farvel til oversøiske missioner
Billede mangler

USA: »Det er en global militær stormagt, der har kigget på regningen og sagt, det har vi ikke råd til.«

 

Det siger professor Mikkel Vedby Rasmussen, Center for Militære Studier på Københavns Universitet, om de nedskæringer på 260 milliarder kroner, der rammer USAs forsvarsbudget.

»Nedskæringerne efterlader et militær, der i tilfælde af en operation i Afrika eller Asien i morgen bliver nødt til at spørge sig selv, om der er nogen, der kan betale regningen. Sagen er, at USA jo for længst har måttet erkende, at man skal ud af både Irak og Afghanistan, da man dybest set ikke har råd til at være der,« siger Mikkel Vedby Rasmussen til Berlingske Nyhedsbureau.

Udfordringen er nu at finde en fremtidig militær løsning, der ikke flår de amerikanske finanser, understreger han.

»Amerikanernes kæmpe problem er, at de ikke har nogen som helst anelse om, hvordan de kan forvalte deres militære magt på en anden måde end at bruge alt for mange penge på det. Udfordringen er nu at genopfinde deres forsvarsbudget, så de kan få lige så meget magt for meget færre dollar. Det er de ærlig talt ikke særligt gode til,« siger professoren.

Præsident Barack Obama har understreget, at de samlede nedskæringer på 480 milliarder kroner træder vil skade landets økonomi, og nogenlunde samme toner kommer fra Den Internationale Valutafond (IMF), der vurderer, at det får konsekvenser for den globale vækst.

Ansatte i militæret behøver dog ikke at være nervøse lige foreløbigt, påpeger Mikkel Vedby Rasmussen.

»Et forsvarsbudget er kendetegnet ved, at man ikke bare betaler for kaserne og soldaternes lønninger, men at man også betaler for kampvogne, hangarskibe og nye kampfly. Og disse investeringer kan enten skydes eller skæres, og det har jo selvfølgelig konsekvenser for den amerikanske økonomiske i øvrigt, da der er folk på værfterne og flyfabrikkerne, der ikke får noget arbejde,« siger han.

»Men det påvirker egentlig ikke hverken sømændenes eller piloternes dagligdag – i hvert fald ikke endnu,« understreger Mikkel Vedby Rasmussen.

Senest har USAs nyudnævnte forsvarsminister, Chuck Hagel, advaret mod konsekvenserne af nedskæringerne.

»Lad mig gøre det klart, at denne usikkerhed truer vores evne til effektivt at gennemføre alle vores missioner,« siger Hagel.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu