USA og Kina enige om nye sanktioner mod Nordkorea

5. marts 2013 08:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
USA og Kina enige om nye sanktioner mod Nordkorea
Billede mangler

NORDKOREA: At der i det hele taget kan opfindes nye sanktioner, som det internationale samfund kan ramme Nordkorea med, kan måske synes utænkeligt. Ikke desto mindre er Kina og USA i gang med at lægge sidste hånd på en resolution til FNs Sikkerhedsråd, der vil stramme sanktionerne yderligere, oplyser BBC.

 

De nye sanktioner kommer som reaktion på Nordkoreas atomprøvesprængning midt i februar, der var den tredje og hidtil kraftigste, som militæret i den lukkede kommunistiske diktaturstat har gennemført.

Prøvesprængningen udløste fordømmelse fra hele verden og blev af den amerikanske præsident Obama betegnet som en »stærkt provokerende handling« og selv fra Kina, der ellers står på venskabelig fod med Nordkoreas ledelse, lød der kritik.

Resolutionen fremsættes senere tirsdag i sikkerhedsrådet, hvor Rusland i øjeblikket har formandssædet, men indholdet af resolutionen er endnu ikke kendt.

De sanktioner, som allerede er i kraft overfor Kina på grund af tidligere prøvesprængninger og missiltests, rammer såvel enkeltpersoner som regeringsorganer og sætter restriktioner for landets økonomiske aktivitet og handel.

Styret i Pyongyang, den nordkoreanske hovedstad, svarede på kritikken ved at betegne atomprøvesprængningen som »selvforsvar« og har siden optrappet sin propaganda på styrets officielle hjemmeside Uriminzokkiri.

Her vises en video med opsendelsen af Nordkoreas senest udviklede interkontinentale raket, som suppleres af en animeret sekvens, hvor en amerikansk storby angribes og står i brand.

For nylig blev videoen fulgt op af en krigerisk erklæring på hjemmesiden, hvor USA direkte blev truet med udslettelse, efter at teksten havde henvist til, at det amerikanske fastland nu er indenfor rækkevidden af Nordkoreas raketter.

Ifølge erklæringen vil det nordkoreanske folk og militær »slette USA fra jordens overflade«, hvis USA fortsætter med at »forsøge at kvæle Nordkorea med sin fjendtlige politik«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu