USA og Kina truer Nordkorea med hårde sanktioner

5. marts 2013 18:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
USA og Kina truer Nordkorea med hårde sanktioner
Billede mangler

NORDKOREA: USA og Kina truer nu styret i Nordkorea med nye sanktioner, som blandt andet skal rettes mod det lukkede lands bankvæsen.

 

Amerikanerne har ifølge nyhedsbureauet Reuters udarbejdet et skrapt udkast til en resolution mod Nordkorea, som en reaktion på landets atomprøvesprængning i februar og affyringen af en nyudviklet interkontinental raket, der kan nå USA.

»For første gang nogensinde retter en resolution sig mod de ulovlige aktiviteter, som nordkoreanske diplomater står bag, mod nordkoreanske bankforbindelse og mod ulovlige overførsler af penge«, sagde den amerikanske FN-ambassadør, Susan Rice, efter et møde i FNs Sikkerhedsråd.

Kinas FN-ambassadør håber, at FNs Sikkerhedsråd allerede vil få mulighed for at stemme om de nye sanktioner torsdag. Kineserne står normalt på venskabelig fod med Nordkoreas ledelse, men har altså tilsluttet sig amerikanernes kritik.

Oplægget til de strammere sanktioner kommer samtidig med, at styret i Pyongyang har truet med at opsige den våbenhvile, som i praksis, men ikke formelt, afsluttede Koreakrigen i juli 1953.

Nordkoreanerne er blandt andet utilfredse med, at ærkefjenden Sydkorea i samarbejde med USA vil gennemføre en langvarig militærøvelse tæt på nordkoreansk territorium.

»Vi vil ophæve den koreanske våbenhvile fuldstændig. Den krigsøvelse som USA og landets marionet Sydkorea vil gennemføre er en systematisk ødelæggende handling, rettet mod den koreanske våbenhvile,« har en talsmand fra den nordkoreanske hær udtalt til landets nationale nyhedsbureau, KCNA.

USAs udenrigsminister, John Kerry, opfordrer dog nordkoreanerne til at gå dialogens og ikke truslernes vej.

»I stedet for at true med at ophæve våbenhvilen ville verden være bedre tjent, hvis Nordkorea ville indgå i en seriøs dialog. Vi foretrækker dialog over trusler,« lød det fra Kerry under et møde i Doha.

Formelt er Nord- og Sydkorea stadig i krig, og Nordkorea har tidligere truet med at opsige våbenhvilen, når landet har følt sig presset.

Senest skete det i 2003, hvor anledningen var nordkoreanske beskyldninger mod USA om, at amerikanerne forberedte en forøgelse af sine militære styrker i Sydkorea og pønsede på en flådeblokade mod Nordkorea.

Sydkoreanerne så også bekymrede til, da naboen mod nord i sidste måned foretog sin prøvesprængning. Den udløste fordømmelse fra store dele af verden og blev af den amerikanske præsident, Barack Obama, betegnet som en »stærkt provokerende handling«.

USA har derfor skubbet på for nye og strammere FN-resolutioner mod Nordkorea, som allerede er presset af sanktioner, der har ramt enkeltpersoner såvel som regeringsorganer og har sat restriktioner for landets økonomiske aktivitet og handel.

Det har fået styret i det kommunistiske land til at true USA med udslettelse, hvis USA fortsætter med at »forsøge at kvæle Nordkorea med sin fjendtlige politik«, som styret skriver på hjemmesiden Uriminzokkiri.com.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu