USA sagsøger Armstrong for 500 mio kr

22. februar 2013 19:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
USA sagsøger Armstrong for 500 mio kr
Foto: Facebook.
Lance Armstrong

Lance Armstrong, da han var i sit es – i Tour de France iført den gule trøje. Foto: Facebook.

Lance Armstrong kan komme til at betale en høj pris for at have dopet sig til syv Tour de France-titler. Ifølge den velorienterede avis The Wall Street Journal, har det amerikanske Justitsministerium valgt at gå ind i den såkaldte ‘whistleblower-sag’, som er åbnet af Armstrongs tidligere holdkammerat, Floyd Landis.

 

Sagen handler om, at Lance Armstrong og flere andre fra US Postal har snydt med halvoffentlige midler, fordi det dopede cykelhold var sponsoret af postvæsnet US Postal.

Floyd Landis beskylder Lance Armstrong for at have snydt med de offentlige midler, fordi han og andre på holdet dopede sig til sejre med penge fra postvæsnet US Postal. Hvis det kan bevises, at der er tale om snyd med offentlige midler, er Floyd Landis berrettiget til at modtage op til en tredjedel af den erstatning, som Lance Armstrong og flere andre navngivne i givet fald skal betale.

US Postal sponsorerede cykelholdet med i alt 30 mio dollars, og hvis Armstrong og co. taber sagen, kan de blive tvunget til at betale det tredobbelte tilbage i erstatning. I danske kroner kan det løbe op i 500 mio kroner.

Det er en federal lov i det amerikanske system, som åbner for at borgere kan sagsøge for svindel, og det er hvad Floyd Landis har gjort, selvom han selv kørte på US Postal med doping i blodet.

Lance Armstrong har via sine advokater ikke ønsket at reagere på historien. Tidligere har hans advokater afvist sagen, fordi postvæsnet US Postal har tjent penge på deres sponsorat, og at der derfor ikke er tale om svindel med offentlige kroner.

‘Whistleblower-sagen’ blev oprettet i 2010, og siden da har de amerikanske myndigheder efterforsket sagen, som de altså nu aktiv vil gå ind i.

Lance Armstrong indrømmede fornylig massivt brug af doping gennem alle sine syv Tour de France-sejre. Før det skete, var han allerede blevet frataget sine sejre, da USADA-rapporten blotlagde et stort systematisk brug af doping på US Postal.

Lance Armstrong har også været undersøgt i en kriminalsag, fordi han har løjet under ed, da han under en tidligere efterforskning afviste alle former for doping. Den sag er dog lukket ned, og Armstrong risikerer derfor ikke fængsel.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu