USA stopper fly-selvmordsbomber

8. maj 2012 09:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
USA stopper fly-selvmordsbomber
Billede mangler

Et forsøg på at detonere en sprængladning på et passagerfly er blevet forpurret af den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Plottet var ifølge amerikanske embedsfolk udtænkt af al-Qaeda i Yemen.
Anordningen, der skulle bruges til terrorhandlingen, er beslaglagt og undersøges nu af det føderale politis tekniske eksperter.
– Udstyret skulle anvendes af en selvmordsbomber om bord på et fly, siger en embedsmand, der ønsker at være anonym.
Der foreligger ingen oplysninger om, i hvilket land udstyret er beslaglagt, eller hvilket fly sprængladningen var tiltænkt.
Ifølge nyhedsbureauet AFP skulle bombemanden sandsynligvis udføre angrebet på et fly med USA som destination.
Plottet, som blev afsløret tæt på et-årsdagen for drabet på Osama bin Laden, involverer en sofistikeret version af det udstyr, som fejlede, da det skulle detonere på et fly over Detroit juledag i 2009.
Her forsøgte nigerianeren Farouk Abdulmutallab at skjule en bombe med 80 gram kraftigt sprængstof i sine underbukser om bord på flyet. Men udløseren fungerede ikke, og han blev overmandet af en hollandsk passager.
CIA forpurrede den seneste plan “tidligt i processen” i samarbejde med udenlandske efterretningstjenester. Det føderale politi, FBI, undersøger nu, om bomben kunne passere en lufthavns sikkerhedskontrol.
Anordningen minder om “underbuksebomben” fra 2009, siger en amerikansk efterretningskilde til BBC. Den indeholder kraftigt sprængstof, men intet metal. Det kan betyde, at den kunne slippe ubemærket gennem en sikkerhedskontrol.
Det er endnu ikke fastslået, om de kropsskannere, som mange amerikanske lufthavne er udstyret med, ville have sporet den opgraderede “underbuksebombe”.
Abdulmutallab passerede i 2009 uden problemer sikkerhedskontrollen i både Lagos, Nigeria og Amsterdam før han satte sig til rette i Northwest Airlines-flyet til Detroit med sprængladningen i bukserne.
Den kommende bombemand havde fået at vide, at han skulle købe en billet til et valgfrit fly og selv bestemme tidspunktet for angrebet. Der er ingen meldinger om, hvad der er sket med manden.
Fra amerikansk side understreges det, at ingen fly var i fare. USA’s præsident, Barack Obama, er “blevet forsikret om, at anordningen ikke var nogen trussel mod offentligheden”. Det oplyser Det Hvide Hus.
Obama, som allerede blev informeret om plottet i april, har alligevel bedt efterretningsvæsnet om “at tage alle nødvendige skridt for at dæmme op for denne type angreb”.
– Denne hændelse viser, at dette land fortsat skal være på vagt over for de, som forsøger at angribe USA, siger den amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta, ifølge nyhedsbureauet dpa.
Ifølge en udtalelse fra Homeland Security skal amerikanerne ikke frygte et snarligt terrorangreb.
– Vi har ikke nogen specifikke eller troværdige informationer om en aktiv terrorplan mod USA i øjeblikket. Men vi fortsætter overvågningen af forsøg fra al-Qaeda og dets medsammensvorne på at gennemføre terrorangreb, hedder det i meddelelsen fra ministeriet, ifølge BBC.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu