ANNONCE

Uskyldig: Fri efter næsten 40 år bag tremmer

22. december 2020 07:32 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

I 1983 blev han idømt livsvarig fængsel efter mordbrand. Nu har anklagerens kronvidne indrømmet falsk vidneforklaring.

Uskyldig: Fri efter næsten 40 år bag tremmer
I næsten 40 år har Walter Forbes været fængslet for en forbrydelse, han ikke har begået. Nu er han endelig blevet renset og er igen en fri mand. Foto: Scanpix/© TNS via ZUMA Wire

En episode tilbage i 1982 skulle vise sig at blive skæbnesvanger for amerikanske Walter Forbes. En aften valgte han – i bedste mening – at gribe ind ved et slagsmål på et værtshus i staten Michigan. Det skulle han aldrig have gjort.

Dagen efter blev han ramt af fire skud affyret af en af de involverede.

Nogle dage senere blev netop manden, Dennis Halls, der affyrede skuddene, dræbt under en tilsyneladende påsat brand og Walter Forbes efterfølgende idømt livsvarig fængsel uden mulighed for prøveløsladelse for forseelsen.

Nu, efter næsten fire årtier bag tremmer, er han så atter en fri mand. Det skriver blandt andet CNN.

Det sker efter, anklagemyndighedens kronvidne i sagen, en dengang 19-årig kvinde, har indrømmet, hun afgav falsk vidneforklaring.

Under retssagen hævdede hun under vidneansvar, hun havde set tre mænd, blandt disse Walter Forbes, sætte ild til Dennis Halls’ lejlighed. Ifølge rets-dokumenterne indeholdt hendes forklaring dog flere modstridende oplysninger. Det medførte, at anklagen mod en af de tre mænd blev droppet mens en anden blev frikendt. Kun Walter Forbes blev dømt.

Fik kontakt med vidnet

I 2010 valgte Walter Forbes, der hele tiden har erklæret sin uskyld, at tage kontakt til organisationen ‘Michigan Innocence Clinic’, der består af advokater og studerende ved University of Michigan, og som har til formål at hjælpe uskyldigt dømte. Det er det, som nu endelig har givet pote.

Walter Forbes’ advokat, Imran Syed, fortæller, at organisationen fik kontakt til kronvidnet i 2017, og at hun dengang indrømmede, hendes vidneudsagn under retssagen var falsk. Det har hun nu gentaget overfor myndighederne.

Hun hævder, hun blev presset til sin brøde af to mænd.

”De truede med at dræbe mine børn, forældre og søskende, hvis jeg ikke tog kontakt til politiet og forklarede, jeg så Walter Forbes og de to andre antænde branden,” har hun forklaret i en skriftlig erklæring til rets-myndighederne.

Det, sammen med andre omstændigheder i sagen, har nu gjort, at Walter Forbes blev løsladt fra fængslet den 20. november og således omsider igen er en fri mand.

“Jeg føler ingen foragt for de, der har løjet, for at få mig dømt. Årsagen er egoistisk: Jeg besluttede ikke at lade dem ødelægge mig. Hvis jeg ikke havde tilgivet dem, ville det først og fremmest skade mig selv og ikke dem,” siger han.

Berettiget til erstatning

Ifølge loven i Michigan er ofre for justitsmord berettiget til at blive en erstatning på 50.000 dollar – det svarer til godt og vel 350.000 kroner – per år bag murene.

Det betyder, Walter Forbes vil modtage det, der svarer til godt og vel 11 millioner danske kroner. Det er selvfølgelig en ganske net sum. Men….

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu