ANNONCE

Utøya-overlever: Spar på krudtet inden nytår

27. december 2011 20:51 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Utøya-overlever: Spar på krudtet inden nytår
Billede mangler

Fem måneder efter massakren på øen Utøya i Norge, sidder bragene fra Anders Breiviks pistol stadig i kroppen på Adrian Pracon.
Derfor opfordrer han nordmændene til at holde igen med fyrværkeri inden nytårsaften, skriver den norske avis VG.
“Det er et desperat forsøg. Jeg skulle gerne kunne gå en tur med hunden om aftenen uden at blive bange af bragene,” siger Adrian Pracon til VG.
En bilbombe i Oslo og angrebet på en politisk ungdomslejr dræbte i alt 77 personer. Adrian Pracon overlevede, men ryster hver gang der lyder et brag.
“Det sætter både krop og sind i beredskab. De første sekunder er skræmmende, så lurer jeg på hvad det var, og prøver at finde ud af, om jeg er i fare. Jeg kan ikke kontrollere det,” forklarer han.
Krisepsykolog Atle Dyregrov siger til avisen, at kroppens ofte automatisk reagerer i en posttraumatisk situation.
“Det afspejler en orienteringsreaktion i kroppen på ting, som indebærer fare. Da de var på Utøya gik kroppen i alarmberedskab, så hjernen tidligt kunne registrere fare. Det er egentlig en gunstig reaktion, men så skal kroppen lære, at det ikke er farligt længere,” forklarer han.
Det er langt nemmere at takle de høje lyde, når man er forberedt, lyder det fra Adrian Pracon.
“Jeg elsker nytårsaften og glæder mig rigtig meget. Jeg ser frem til at fejre det nye år, men det er til tider vanskeligt, når man pludselig bliver draget ind i det igen,” slutter han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu