V: For tidligt at juble over rabatten

8. februar 2013 09:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
V: For tidligt at juble over rabatten
Billede mangler

Alt tyder på, at Danmark er på vej til at få en EU-rabat på omkring en milliard kroner i det budgetforslag, som EU-præsident Herman van Rompuy har lagt frem fredag morgen. Det er glædeligt, hvis det er tilfældet, lyder det fra Venstre Lykke Friis (V), der dog understreger, at rabatten kun udgør en lille del af det, som Danmark bør gå efter i et nyt budget.

 

»Meldingen er, at den danske rabat på en milliard kroner er hjemme, og det er positivt. Men i Venstre har vi jo hele tiden sagt, at rabatten kun udgør en meget lille del af det, Danmark skal gå efter. Det er i høj grad også afgørende, hvad Danmark kan få på de helt centrale poster som infrastruktur, forskning og uddannelse, for det skal jo ikke ende med at blive en pyrrhussejr, hvor man får en milliard i den ene hånd, men med den anden kommer til at aflevere milliarder, som ellers var sat af til Danmark,« siger EU-ordfører Lykke Friis til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det kan vi jo risikere ved, at der bliver skåret i budgettet. Så det er for tidligt at juble over rabatten. Det er ikke »game, set and match« med en rabat, tilføjer hun.

Ifølge de første meldinger bliver Danmarks kontingent nedskrevet med 130 millioner euro om året i de næste syv år, og Danmark nyder godt af, at Holland, Østrig og Sveriges EU-rabatter reduceres.

Lykke Friis pointerer, at der har været for meget fokus på, hvorvidt Danmark ville få den omtalte rabat.

– Vi skal se det samlede billede, det samlede budget. Det er selvfølgelig langt lettere og meget håndgribeligt at fokusere på en rabat, men der er mere i det end det. På længere sigt står Danmark til at få betydelige milliardbeløb i forbindelse med forskning og for eksempel Femern-forbindelsen. Og hvis sådan nogle ting bliver skåret, så er der jo altså nogle store omkostninger forbundet med at få en rabat, siger Lykke Friis.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu