ANNONCE

V: Grotesk med afgift på sukkerfri varer

20. januar 2012 14:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
V: Grotesk med afgift på sukkerfri varer
Billede mangler

Det er “fuldstændigt grotesk” at lægge sukkerafgift på sukkerfri varer.
Sådan lyder det fra Venstres Karsten Lauritzen, efter at direktør for marmeladefabrikken Fynbo Foods, Richard Fynbo, truer med at flytte arbejdspladser til udlandet.
Det sker fordi regeringens sukkerafgift fra 2013 vil betyde, at prisen på marmelade tredobles – formentlig også det sukkerfri.
Fra 2013 skal fødevarer med højt sukkerindhold pålægges en afgift på 23,75 kroner per kilo.
Af et svar fra skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) til Karsten Lauritzen fremgår det, at det bl.a. vil ramme marmelade og sur-varer som asier, rødbeder og rødkål.
“Vi troede, at man ville lægge en afgift på sukker, men nu viser besvarelsen, at det er hele produktet uanset, hvor meget sukker, der i virkeligheden er i, og altså også sukkerfri marmelade. Det er jo fuldstændigt grotesk,” siger Karsten Lauritzen til Newspaq.
1.300 danskere arbejder i dag på virksomheder, der producerer marmelade og sur-produkter bl.a. i Nordjylland og på Samsø. De job er nu i fare, vurderer Richard Fynbo.
“I en tid, hvor man prioriterer beskæftigelse, er det en helt forkert retning at gå. Det er jo ikke, fordi det ryger op af ret mange andre skårstene her i Vendsyssel,” siger Richard Fynbo, hvis virksomhed ligger i Vrå, syd for Hjørring.
Han kalder det “helt ude i hampen” at lægge så store afgifter på et hverdagsprodukt som marmelade og siger, at en spand marmelade på 900 gram vil stige fra 17 til 44 kroner.
Karsten Lauritzen mener, at sukkerafgiften er den rene pengemaskine for regeringen – og intet har at gøre med at fremme folkesundheden.
“Vi vil forfølge denne sag, for det er uærligt med afgifter, der har en påstået sundhedsværdi. Og hvis man nedlægger 50 arbejdspladser på en marmeladefabrik i Nordjylland, så kommer der ikke en ny virksomhed og tager over,” siger han.
Selvom skatteminister Thor Möger Pedersen i sit svar skriver, at afgiften ikke vil blive pålagt det faktiske sukkerindhold, vil han dog ikke afvise, “at der kan blive tale om differentierede satser, som det f.eks. kendes fra de gældende afgiftssatser i chokoladeafgiftsloven.”

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu