V og DF undrer sig over indblanding i gymnasielæreres arbejdstid

17. februar 2013 12:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
V og DF undrer sig over indblanding i gymnasielæreres arbejdstid
Billede mangler

Det er en opfordring til økonomisk ansvarlighed fra Finansministeriet, når ledere på landets gymnasier, erhvervsskoler og voksenuddannelsescentre (VUC) får besked på, at de ikke skal indgå lokale aftaler om arbejdstid med lærernes tillidsrepræsentanter, selvom de har mulighed for det. Og den opfordring får ros fra oppositionspartiet Venstre.

 

Men samtidig vækker det undren hos arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V), at opfordringen er det stik modsatte af ordlyden i den nye overenskomstaftale med Akademikernes Centralorganisation (AC).

»Det kan være meget fornuftigt, at Finansministeriet på den måde opfordrer til økonomisk ansvarlighed lokalt. Men det virker lidt pudsigt, at man på den måde undsiger en aftale, man selv har været med til at lave. Så skulle man ikke have forhandlet den mulighed ind i aftalen, hvis man er imod den,« siger Ulla Tørnæs.

I et brev fra Moderniseringsstyrelsen på vegne af Finansministeriet, som Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af, beskrives det, hvordan ledelsen godt kan vælge at forhandle bindende aftaler gennem tillidsrepræsentanten, men at det er »helt afgørende«, at det ikke sker. For det vil betyde en »indskrænkning af ledelsesretten« og begrænse »mulighederne for at anvende lærerressourcerne bedst muligt,« lyder det i brevet.

I overenskomsten har man droppet muligheden for, at lærere enten individuelt eller gennem tillidsrepræsentanten kan bede om lokale aftaler for arbejdstiden, sådan som det ellers har været hidtil. Dog kan en lokalaftale alligevel komme i stand, hvis ledelsen tager initiativ, Det er det initiativ, som brevet opfordrer lederne til ikke at benytte sig af.

Det vækker vrede hos lærerne, og det har Dansk Folkeparti fuld forståelse for.

»Jeg har læst aftalen, og jeg kan godt forstå lærernes reaktion. Der står jo specifikt, at man godt kan lave disse lokalaftaler, så det undrer mig, at man sender et brev ud så få dage efter, man har lavet en aftale,« siger finansordfører René Christensen (DF).

Han vil nu have finansminister Bjarne Corydon (S) til at forklare, hvad han opfatter som en aftale.

»Jeg vil spørge ham, hvordan vi fremadrettet skal tolke aftaler eller forlig, for det er ikke første gang, at man efterfølgende laver det om. Er det kun vejledende aftaler, eller er det reelle aftaler?,« vil han vide.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu