V tager varmt imod regeringens SU-udspil

19. februar 2013 15:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
V tager varmt imod regeringens SU-udspil
Billede mangler

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har tirsdag eftermiddag præsenteret et SU-udspil, der ligner det, som Venstre fremlagte før sidste valg. Det mener Venstres SU-ordfører, der tager varmt imod udspillet til en SU-reform.

 

»Den overordnede fortælling med, at man skal bruge SU-systemet til at motivere de unge til komme hurtigere igennem deres uddannelse, synes jeg, er god. Jeg glæder mig til at deltage i forhandlingerne,« siger Mads Rørvig (V).

I alt spiller regeringen ud med otte forslag til en SU-reform, der skal skaffe to milliarder kroner i besparelser på SU-systemet. Blandt andet nedsættes stipendiet til hjemmeboende studerende med 381 kroner om måneden, og der sættes et loft over, hvor mange ungdomsuddannelser man kan påbegynde og modtage SU for – i alt fem uddannelser. Desuden skal SU-taksterne automatisk reguleres på samme måde som for eksempel kontanthjælp og dagpenge.

»Vi har lavet en reform, som langt mere helhedsorienteret end tidligere forsøger at få lavet et uddannelsessystem, hvor de unge kommer hurtigere igennem studierne og får en tidligere studiestart,« siger Morten Østergaard.

Venstre er overordnet positivt stemt over for regeringens udspil, selvom Mads Rørvig godt kan forstå, at »de studerende er sure«.

»De blev lovet, at der ikke blev skåret i SUen, og ministeren har så fremlagt en spareplan i dag, hvor han vil spare to milliarder kroner,« siger SU-ordføreren, der er tilfreds med, at en del af pengene skal bruges til at finansiere regeringens kommende jobpakke.

»Dengang vi foreslog vores SU-reform, ville vi give pengene til folkeskolen. Den her regering vil give dem til erhvervslivet, og vi synes, det er fornuftigt at bruge pengene her,« siger Mads Rørvig.

Venstre går dog ikke tomhændet til forhandlinger med regeringen.

»Et forbedringsforslag kunne være at lade en større del af SUen følge studieaktiviteten. Hvis studerende vil give den en ekstra skalle – tage et enkelt fag ekstra hvert semester – og lade SUen afspejle det. Det vil vi gerne have med ind i forhandlingslokalet,« siger Mads Rørvig.

Regeringen forventes at forhandle det nye SU-system på plads med forligskredsen bag den forrige aftale, som tæller alle partier undtagen Liberal Alliance og Enhedslisten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu